7. března 2024

Kurz tvůrčího psaní očima absolventa - napsala Jitka Vondroušková

Sešli jsme se před budovou v Opletalově ulici, kde sídlí tisková kancelář a zároveň i akademie, kde máme absolvovat dnes školení. Jsem zvědavá, co nás tu čeká...Je nás celkem 11 lidí v menší konferenční místnosti a lektorka Dana Emingerová, která nás dnes bude školit v tom, jak být co nejlepší kreativní psavec, spolu s paní Martinou z ČTK. Všichni jsme si připravili texty na téma Nezvaný host nebo Nejzajímavější zážitek, se kterými následně budeme pracovat.
Skupina je kreativní a komentuje, opravuje a vylepšuje svými nápady text toho, kdo se o něj se všemi podělil. Témata jsou rozmanitá od výstupu na rozhlednu, přes návštěvu na jiné svatbě, než na kterou byli dotyční pozváni až k nečekanému hostu v podobě smrti, která nakonec nepřišla.
Nejzajímavější jsou pochopitelně praktické zážitky a tak tu máme rozmanité příběhy z knihy Arnošta Lustiga, kterého kurzy paní Dana absolvovala a osobně znala a paní Martina nám zprostředkovala čtením, až po příběhy zážitků rodičů a dětí z knihy Pokračování knihy Živel Lustig, kterou Dana Emingerová napsala.
Jistě se ze mě nestane Lustig ani Hammingway po absolvování tohoto kurzu, ale každopádně je to výborná zkušenost a obohacení pro člověka, pokud chce psát a dál se v tom i zdokonalovat. Skvělá inspirace, kterou můžu upřímně jenom doporučit.