14. března 2023

Psaní dává křídla - ZPRAVODAJ 3/2023

Milí přátelé psavci!
Je nás čím dál víc a baví to s námi i umělecké osobnosti

„Ten barák je inspirativní jako kráva!” řekl spisovatel Ondřej Neff na Loučeni, kde byl hlavním hostem 5. zámecké literární dílny. Kvůli nám porušil své autorské pravidlo – psát každý den – a věnoval se tlupě šílenců, jak nás označil, aby vzápětí dodal, že kdykoli za námi zase přijede.
Na brzké literární dílně pod Králickým Sněžníkem nás provede taji scénaristiky Milan Šteindler, herec, režisér a legendární sklepák. Budeme psát i pohádky o lesních bytostech, které provázejí místního horského ducha Stamichmana.
V polovině dubna se pak rozjíždějí další turnusy dlouhodobých prezenčních kurzů i on-line seminářů. Nově v květnu přibude speciální desetidílný on-line kurz psaní cestopisů.
Hezké čtení Vám přeje Dana



Zase máme prezidenta, za kterého se nestydím a ke kterému vzhlížejí lidé, kterých si vážím.



Člověk musí respektovat život. Všechny síly života. Ty lepší i ty horší, bohužel i ty nejhorší. Někdy život připomíná obrovské vlnobití, které je nutné přežít a přestát. 
Nelze se vyhnout tomu nejhoršímu. 
A zase, bohužel, nás otuží jen nebát se nebo i se strachem vstoupit do bouřícího moře,
a pak za odměnu vychutnat, když se vody utiší. Mezi tím si lízat rány a chystat se na další kalamity. Málokdo má tolik štěstí, aby vyplouval jen na tiché moře.
Arnošt Lustig v knize O literatuře


Ivan Lupták
Marek Bucko
Jako nejlepší gastronomie

Jako požitkář – a kromě knih a psaní – i milovník jídla, bych pocity z navštěvování kurzů tvůrčího psaní vyjádřil takto:
Účastí na prvním víkendovém kurzu jsem objevil novou luxusní restauraci s mou nejoblíbenější kuchyní. Přečetl jsem si se zájmem ve vitríně jídelní lístek, nahlédl oknem a cítil vzdáleně lákavou vůni božských jídel. Absolvováním první čtyřdenní literární dílny (pro mě Nové Město na Moravě a Horácká Galerie) jsem vstoupil dovnitř, okusil jsem skvostné mnohachodové degustační menu všech možných chutí a poznal úžasné číšnice a číšníky. Pravidelným navštěvováním dlouhodobého kurzu jsem se stal v této luxusní gastronomicko-literární perle „štamgastem“. Své oblíbené pokrmy a dorty teď pojídám v neomezeném množství  – někdy dokonce proti bontonu – jen tak polévkovou lžící. Fotím si selfíčka s majitelem, tykám si s kuchařem, občas mu i kecám do vaření. On mi naslouchá a tu a tam mě nechá i „oblíznout vařečku a dojíst krém“. Marek Bucko



V dubnu začínají další turnusy dlouhodobých kurzů.
Členové Klubu Psaní dává křídla mohou do konce března uplatnit slevové kódy, 
o které lze požádat na info@danaemingerova.cz






KLUB PSANÍ DÁVÁ KŘÍDLA
Výhodnější ceny pro členy

Členem KLUBU PSANÍ DÁVÁ KŘÍDLA se stane ten, kdo se zúčastnil tří víkendových kurzů či absolvoval dlouhodobý seminář. A dále publikuje a diskutuje na klubové FB stránce. Členy naší komunity si hýčkáme výhodnějšími cenami a účastí v projektech jako literární dílny na zámcích, pod Králickým Sněžníkem nebo autorská čtení v Divadle Dobeška.
Bonusem jsou lekce s tvůrci jako spisovatel Onřej Neff, „sklepáci“ David Vávra a Milan Šteindler, či režisér a scenárista Pepi Lustig.
O slevové kupony si pište na:
info@danaemingerova.cz.



Dlouhodobé kurzy pro začátečníky i pokročilé
Čtvrteční podvečer s Danou, Natašou a Klárou

To nejcennější, co dlouhodobé kurzy nabízejí, je komunita podobně naladěných lidí, kteří vám a vašemu dílu věnují svůj čas, pozornost a zpětnou vazbu. Intenzivní výuka zahrnuje deset seminářů každých 14 dní (s pauzami v době svátků a prázdnin). Začátečníci pochopí, že psaní je řemeslo jako každé jiné, které má svá pravidla. Ta je však možné porušovat, pokud to funguje. A jestli to funguje, si lze vyzkoušet v bezpečném prostředí při debatách s ostatními účastníky kurzu. Právě na zpětné vazbě je založena výuková metoda spisovatele Arnošta Lustiga, ke které se Dana Emingerová a její lektoři hlásí.

Scénaristika v Dolní Moravě

„Diváka baví vtažení do děje, musí si klást otázky a dostávat odpovědi. Děj nejlépe posouvá dialog. Z něj se dozvídáme o charakteru postav, o jejich pohnutkách, postojích, názorech, pocitech atd. Důležité v příběhu jsou pak body zvratu,“ říká Milan Šteindler. Mnoho pravidel platných pro scenáristiku totiž pomáhá i v beletristické tvorbě, aby příběhy byly dramatičtější a čtenářsky přitažlivější. Lekce scénaristiky s Milanem Šteindlerem proběhne v rámci literární dílny v Dolní Moravě. Za domácí úkol si připravte jako scénky krátké dialogy (inspirace zde i zde).



Literární dílna na Loučeni 2.-6. března 2023.
Dojmy účastníků zde.

Chtěla bych ti moc poděkovat za kurzy, Dano. Otevíráš mi nové dveře: autorské čtení na Dobešce, literární dílna na Loučeni, víkendové kurzy, semináře scénaristiky a dramaturgie... Sedíme všichni pohromadě, necháváme mezi sebou kolovat čokoládu a diskutujeme, smějeme se... Panuje kouzelná atmosféra, kterou tvoříš. Děkuju Ti za to, co děláš. Jsem vděčná, že můžu být toho všeho součástí.
Linda Hájková



Objednat knihu můžete zde.
Co dělají naši lektoři
Nataša chystá knihu rybích receptů a rybářských zážitků z Norska

Když se necháte vyhecovat partou kamarádů a vyrazíte s nimi do Norska na ryby, může se vám stát, že si tento způsob dovolené zamilujete a stane se závislostí. A to přesně se přihodilo před lety naší lektorce Nataše Richterové. Ačkoli své kamarády předem varovala, že nehodlá trávit většinu času u sporáku, nakonec tam skončila. A výsledkem je Kuchařka z rybářské chaty. Sepsala v ní recepty na rychlou a snadnou přípravu mořských ryb. Jsou tak jednoduché, že většinu zvládnete na dvouvařiči. Kniha potěší kulináře, kteří by rádi zařadili ryby do jídelníčku častěji, ale také rybáře, kteří si v chatkách u moře chtějí uvařit čerstvý úlovek – chutně, jednoduše. Recepty jsou doplněné fotografiemi a kořeněné krátkými příběhy z rybaření v Norsku. Dozvíte se třeba, která ryba bručí, co je rybí perla a jak zákeřná je oliheň. Pro vydání Nataša zvolila nakladatelství Pointa, které organizuje crowfoundingovou kampaň pro autory, v níž se vybírá cílová částka na výrobu knihy.



„Na knížku KUCHAŘKA Z RABÁŘSKÉ CHATY se moc těším. Na svých každoročních cestách do Norska se NaTaša Richterová naučila skvěle vařit z ryb. 
Je nejen rybářka, ale i úžasná autorka. Pojďme ji podpořit!
Dana Emingerová



Jasmin navštěvuje kurzy tvůrčího psaní od 11 let

Co dělají naši autoři
Jasmin mluvila na konferenci o šikaně

Jmenuju se Jasmin Carmel a prošla jsem si jedním z nejnáročnějších období života - šikanou, o které píšu i na Daniných kurzech. Mám i svůj blog. Šikana totiž poznamenala mé fyzické i psychické zdraví tak, že jsem uvažovala o sebevraždě. Naštěstí jsem ve svém okolí měla pár bytostí (jednou z nich byl i můj pes Figaro), které mi pomohly. Žiju jenom díky nim... Vystupovala jsem na 5. ročníku řečnické konference TedXpragueED, kam mě po loňské literární dílně na Loučeni pozvala Lilly Ahou Král, partnerka Milana Šteindlera. Vyprávěla jsem tam svůj příběh, video je na YouTube.



Jednodenní kurz v Akademii věd 
Okénko do firemních kurzů
Dana učila v České akademii věd

„Seminář mě hrozně bavil! Pochopila jsem, že na příběh, stejně jako na odborný text, se musíme dívat očima člověka naprosto neznalého okolností. Vybrat podstatu sdělení a na to se zaměřit. Vynechávat detaily, které jsou nepodstatné, nezahltit čtenáře odborným slangem.“
Mirka Macháčková, AV ČR



Starší NEWSLETTERY najdete zde nebo na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.