29. listopadu 2021

Duši nespoutáš, ani když tě připraví o panenství Dřímající hrom - napsal Petr Holub

Fotografie Monika Dvořáková
V pátek 26. listopadu se v pražském divadle Dobeška slavnostně křtily dvě nové knihy z literární dílny kurzů tvůrčího psaní Psaní podle Lustiga, vedených novinářkou a spisovatelkou Danou Emingerovou. Povídky o vztazích mužů a žen „Jak mě připravil o panenství Dřímající hrom“ a životní i spisovatelské sny vozíčkáře Martina Tomáška „Duši nespoutáš“.

První publikaci napsali Dana Emingerová, Nataša Richterová, Monika Hodáčová, Yakeen J. Helus, Bořivoj Beránek a Miroslav Tichý, jinak také tvůrčí skupina Rozmazlení. 
Tři matky, tři otcové a jedno společné dítě v podobě příběhů o vztazích mezi muži a ženami. Často složitých a komplikovaných, někdy šťastných a jindy smutných. Tak jako ve skutečném životě, můžete se i při čtení těchto příběhů smát, plakat, a hlavně přemýšlet... Knihu doprovodil originálními kolážemi známý architekt a člen Divadla Sklep David Vávra, který ji na pódiu Dobešky i slavnostně pokřtil.

Dřímající hrom
Duši nespoutáš
Knížka „Duši nespoutáš“ nabízí neobyčejný pohled do duše mladého muže na vozíku. Martin Tomášek má vinou dětské mozkové obrny ochrnuté všechny končetiny a odmala je upoután na invalidní vozík. Obtížně mluví a píše jen jedním prstem na tabletu s pomocí programu na dokončování slov. Přesto ale touží stát se spisovatelem, v čemž mu Dana Emingerová pomáhá. Že to není proces snadný ani krátký, dokládají ukázky komunikace (většinou zpráv v Messengeru) mezi Martinem (někdy hodně vzpurným žákem) a Danou (někdy hodně přísnou učitelkou). Výsledek pak přesně vyjadřuje životní heslo Dany Emingerové: psaní dává křídla.
V knize nechybí dojemné příspěvky dalších účastníků Daniných kurzů.
Martinovy pocity, myšlenky, touhy a problémy krásně ilustrovali studenti a studentky z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

Veronika Böhmová hrála
i ve slavné Carnegie Hall
Kmotrem této knihy byl profesor Pavel Pafko, známý plicní chirurg, který operoval i prezidenta Václava Havla. A shodou okolností také letošní laureát ceny Arnošta Lustiga, udělované za odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost.
Součástí programu bylo autorské čtení dalších Daniných žáků a spolupracovníků a také povznášející hudba v podání klavírní virtuózky Veroniky Böhmové a jazzové zpěvačky Evy Emingerové, doprovázené dalším vynikajícím pianistou Radimem Linhartem.
Předvánoční literární večery na Dobešce se už staly příjemnou tradicí a místem pro setkávání příznivců dobrého psaní i skvělé muziky. Ten letošní nebyl výjimkou.