29. listopadu 2021

Křest na Dobešce - napsala Nataša Richterová

Foto: Monika Dvořáková
Příběhy a zpěv bavily diváky v pátek večer v divadle Dobeška během křtu dvou knih. 
První z nich má trochu netradiční název, ale stejně tak jako její autoři, se nebere příliš vážně. Jak mě připravil o panenství Dřímající hrom a jiné povídky, kniha o vztazích, má za úkol čtenáře pobavit. Je v ní vše. Lásky první i poslední, polibky i rozchody, touhy, omyly, iluze…
Při druhé knize, Duši nespoutáš, se čtenář naopak musí zamyslet. Jaké to je, být mladým mužem, uvězněným v postiženém těle? Lze vůbec duši spoutat? A touhu?
Ukázky z knížek střídaly rozhovory s kmotry. Profesor Pavel Pafko pohovořil o nutnosti věnovat ve společnosti více pozornosti a péče postiženým lidem. 
"Když jsem si přečetl název knihy Duši nespoutáš, přišlo mi to důležité, protože moderní, tedy postmoderní společnost má duši spoutanou. Omezuje se na to, co bude na oběd, co bude večer a co bude v televizi. Je dobře, že někdo ukáže šíři možností, které naše duše má... Znám mnoho lídí, kteří jsou upoutaní na invalidní vozík, mají spoutané tělo. A těm liem je třeba pomáhat... a zdá se mi, že ve srovnání s tím, co jsem viděl na Západě, málo věnovujeme pozornost lidem fyzicky postiženým."

Foto: Monika Dvořáková
Architekt a herec David Vávra zarecitoval svou báseň Chleba, hadr, drdol, zuby, inspirovanou stařešinou emingerovského rodu, dědou Jiřím (87). "Náš soused říkal, jak napořád ho svrbí, když na stole leží hadr, chelba drdol, zuby... a jakoby v tom kvartetu, popsal mír i planetu."
Příjemný večer okořenili hudebníci. Jazzová zpěvačka Eva Emingerová, klavírní virtuoska Veronika Böhmová a další hosté. Ti všichni se v závěru promísili se spisovateli a kmotry na pódiu, aby si spolu s celým sálem zazpívali, že "život je jen náhoda a jednou jsi dole, jednou nahoře".


Foto: Monika Dvořáková