29. listopadu 2021

Články o křtu na Dobešce pro různé dílové skupiny - napsala Zuzka Kratochvílová

DOBEŠKU COVID NEZASTAVÍ 
(text pro pražskou přílohu)
Přes nepřízeň situace ohledně šíření korona viru se v pátek 26. listopadu uskutečnil tradiční literární večer, kde byly křtěny 2 knihy: Duši nespoutáš a Jak mě připravil o panenství Dřímající hrom. Kmotry knih se stali pan profesor Pavel Pafko a David Vávra. Přestože večer proběhl velmi komorně, o zábavu, čtení a zajímavé povídání nebyla nouze.
Hlavní pořadatelkou akce byla Dana Emingerová, která vede kurzy tvůrčího psaní podle odkazu Arnošta Lustiga. Doprovodný program pak zajistila její sestra Eva, která zpívala jazz, a klavírní virtuózka Veronika Böhmová zahrála 2 skladby za ovací celého publika. Žáci a mladí autoři přečetli ukázky ze svých literárních děl, někteří dokonce sehráli scénky dle vlastních scénářů.
Hosty se stala též zámecká paní z Loučně, paní Kateřina Šrámková, která společně se svým manželem předala k výročí 50 let divadla Sklep Davidu Vávrovi 50 ručně dělaných skleněných vánočních koulí jako symbol toho, že Divadlo Sklep mělo vždycky „koule“.
Závěr večera se nesl v duchu nadcházejících Vánoc a příslibem byl i další jarní literární večer na Dobešce, na který jsou srdečně zváni všichni milovníci čtení i psaní.



DOBEŠKA ZELA PRÁZDNOTOU 
(text pro bulvár)
Poslední listopadový páteční večer, který měl být vyvrcholením mladých literárních autorů, se příliš nevydařil. Víc jak poloprázdný sál mluvil za vše. Snaha zachránit to znělými jmény jako profesor Pafko nebo David Vávra byla marná. Křest knih Duši nespoutáš a Jak mě připravil o panenství Dřímající hrom proběhl prakticky bez přítomnosti veřejnosti. Doufejme, že podobné akce se již nebudou opakovat, neboť nedělají dobré jméno české kultuře.