16. září 2023

ČAROKRÁSNÁ POHOVKA - NAPSALA ANNA DLABALOVÁ

Tak a je to tady. Nabídka na kterou jsem čekal snad celý svůj život. Vintage pohovka za odvoz. Kdyby jste ji viděli, omámala by vás stejmě jako mě. Je potažená tmavě zeleným semišem a má zlaté detaily.
Už jsem se na ní viděl. Ležím na ní, třeba jen tak nebo s knížkou nebo moji přátelé vchází do obýváku s úžasem a možná i malou závistí chrlí na moji pohovku samé komplimenty. To vše a ještě víc jen za odvoz. Jen mě vrtalo hlavou, proč by někdo dával pryč tak krásnou pohovku. 
Někteří lidé opravdu nemají vkus. Včera odpoledne jsem si pro ni teda jel. Zavolal jsem svému kamarádovi, který má velké auto, jestli by mi s tím pomohl a vyrazili jsme ve 3h.
S majitelem jsme se sešli na Jiřáku. Když jsme zajeli za poslední zatáčku a já uviděl mou čarokrásnou pohovku přejel mi mráz po zádech. Ani jednou jsem se nekoukal na rozměry. Natož abych měřil svůj obývák, vstupní dveře nebo auto. Pohovku měl připravenou před vchodem a držel nám flek na parkování přímo u místa předání. Jak pohovku dostal dolů netuším, ale v tu chvíli mi to bylo docela jedno. 
U předání jsem byl celkem nervózní, a když za sebou majitel zabouchl dveře, začaly lehké komplikace. Za prvé. Pohovka se nevejde do kufru a majitel už nereaguje na zprávy, zvonek nebo volání. V tu chvíli jsem zpanikařil. ale věděl jsem, že ji tady nemůžu jen tak nechat. Rozhodl jsem se, že jí zkusíme ke mě do bytu odnést.
Prvních pár ulic to vypadalo nadějně, ale pak přišel kopec a začal to být docela špatný nápad. Asi v půl osmé večer jsme konečně dorazili před můj barák. Úplně vyčerpaný jsem rozhodně nebyl připraven na problém číslo dva. Pohovka se nedostane přes vstupní dveře. Co teď! 
Venku jí nechat nemůžu. Zítra má pršet a to by jí uplně zničilo a myšlenka že bychom jí nesly ještě někam dál se mi příčila jako nic předtím. A tak jsem pohovku řádně nafotil a dal na inzeráty. 
Pohovka za odvoz.

(Ještě ten večer si pro ni někdo přijel a já jsem jen sledoval, jak ji, stejně jako my, odnáší pěšky a mizí za roh, zatímco auto nechal v ulici.)

Poučení: Dvakrát měř, jednou řež.