27. dubna 2021

Kůň – napsala Zuzana Kratochvílová

Jsme už týden mimo civilizaci vysoko v horách. Je odpoledne, slunce pálí a nad námi se pohybuje podezřele velké množství dravců. Jak stoupáme výš, začíná se vzduchem linout nasládlý zápach rozkládající se mršiny.

Když pokročíme o dalších pár metrů, uprostřed cesty za velkým kamenem se nám naskýtá pohled, který ne každý člen z naší party nese lehce. Krkavci a jiní dravci rozklovávají zbytky masa uhynulého zvířete. Ve vzduchu bzučí hmyz, dravci krákají a rvou se o každé sousto. Vyhřezlé vnitřnosti, vyklované oči a pach linoucí se neskutečně daleko působí nevolnost nejednomu z nás. Cesta ale bohužel jinudy nevede a nám nezbývá než projít v těsné blízkosti mrtvoly koně.


Úkol: 
Napište pár řádek, kde vystihnete, co je veselé, smutné, krásné, ošklivé, trapné - učíme se literární cihly. Veselé nás musí rozesmát (žádné "někde byla sranda a to jsme se nasmáli..." - smát se musí čtenář), smutné rozplakat. Zároveň se učíme, co je krásné a co je ošklivé (občas potřebuješ pěkně hnusného hrdinu...), u trapného se musíme stydět s hrdinou....