23. dubna 2018

Skřítci a Stamichmanův kámen moci - napsala Renata Landgráfová

Stamichman, pán Králického Sněžníku, dohlíží na hory a hlavně na lidi, aby mu přírodu příliš neničili. V tom mu pomáhají i malí skřítkové, kteří s ním bydlí v jeskyni na Srázné a také se starají se o hory, zvířátka a rostliny.
Jednou se Stamichman vrátil domů tak utahaný, že hned padl únavou a usnul. Celou noc totiž odklízel pohromu po větrné smršti, kterou seslal na stavitele, kteří chtěli pokácet památný strom.
Svou hromovou hůl jen opřel o stěnu pokladnice a úplně zapomněl zamknout do truhly kouzelný kámen, který holi dává její moc.
Když to skřítci zjistili, hned je napadlo využít příležitosti. Na výpravách se Stamichmanem vždycky žasnuli, jak s pomocí hole sesílal hromy a blesky, přivolával déšť a sesílal mlhu, v níž se všichni mohli rychle ztratit zvědavým turistům. A protože skřítkové jsou pěkní nezbedové, rozhodli se, že by mohli vyzkoušet, co ten Stamichmanův kámen všechno dovede.
Jenže hůl byla příliš vysoká, takže žádný skřítek na kouzelný kámen nedosáhl. Rozhodli se tedy, že se postaví jeden druhému na ramena, aby se ke kameni lépe dostali. Ale jak se tak po kameni natahovali, ztratili rovnováhu, skáceli se k zemi a ten, který byl nejvýš, spadl rovnou do Stamichmanovy truhly. Ta se nad ním zavřela a zámek zapadl. Skřítkové věděli, že zámek jde otevřít pomocí tajného kódu, který mohou vyluštit jen chytré hlavičky.
Pomůžeš zlobivým skřítkům otevřít truhlici a vysvobodit jejich kamaráda, než se Stamichman probudí?


Nosál, Ušál, Okál, Prstál, Mlsál