19. dubna 2024

Nebezečná příhoda na cestách - napsala umělá inteligence na zádaní Marka Filička

Zadání pro ChatGPT 3.5:
Je ti 50 let a jsi autor cestopisů. Píšeš výstižně a lehce ironizujícím tónem.
Perfektně ovládáš všechny nuance češtiny. Miluješ cestování, procestoval jsi 45 zemí světa. Teď píšeš o dramatické, až nebezpečné příhodě, kterou jsi zažil v prosinci na Mauriciu. 
Při této příhodě ti šlo o zdraví, možná i o život. Napiš přibližně jednu stranu.
Prokletí pod Mořským Sluníčkem: Nebezpečný Grind na Mauriciu
Text, který vytvořila UI (bez jakýchkoli následných úprav)

Mauricius v prosinci – destinace, kde byste očekávali klidné pláže a koktejly s deštníkem. Ale mé dobrodružství na tomto ostrově se proměnilo v adrenalinový zážitek, když jsem se snažil osvojit si dovednosti, které by měly zůstat lépe odborníkům – potápění.
Den začal idylicky, slunce na nebi, vlnky hladiny se mihaly jako pohádkové tanečnice. A já se rozhodl, že je ten správný okamžik vyzkoušet podvodní svět. Oblékl jsem si potápěčský oblek s nadšením v srdci, nevědomý, co mě čeká pod hladinou.
Věci se začaly zvrtávat, jakmile jsem se ponořil. Modrá obloha se změnila v ponořený labyrint, kde jsem byl jen malým hráčem v oceánské hře osudu. A pak to přišlo – podivné, zrádné proudy, které se zjevně rozhodly, že mi dnes nebudou laskat ramena.
Na začátku jsem to bral s humorem. "Jen trochu mořské gymnastiky," říkal jsem si, ale to byla jen iluze. Proud mě chytl a začal mě vtahovat do spletitých podvodních chodeb. Corally, které byly dříve jako malebné obrazy, se teď jevily jako zuby obrovského mořského netvora.
Cítil jsem, jak mě mořský svět s každým centimetrem vtahuje hlouběji. Mé pocity od euforie se rychle přesunuly k panice, když jsem si uvědomil, že se potápím do potenciálně život ohrožující situace. Můj tlak na vzduchovou láhev se zvětšoval s každým zoufalým nádechem, jako bych zápasil s časem samotným.
Mauricius, ostrov pohody a relaxace, se proměnil v mé osobní peklo pod vodní hladinou. Moje kroky se staly zoufalým tancem přežití v oceánském divadle nekompromisního přírodního divadla. Uvědomil jsem si, že mám tady na výběr – buď se vzdát nebo se poprat se silami moře.
Po nekonečně dlouhých minutách jsem se konečně dokázal vymanit z objetí podvodních toků. Když jsem vyplaval na hladinu, cítil jsem se, jako bych znovu objevil vzduch. Pláže Mauricia měly najednou větší kouzlo než kdy jindy.
A tak jsem se vrátil na pevninu, odhodlaný psát o mé cestě do hloubek oceánu, kde jsem byl na pokraji ztráty. Mauricius mě vyzkoušel, ale nakonec mě pustil ze svých vod. Můj cestopis bude tentokrát příběhem o tom, jak i v ráji se může skrývat temná stránka pod hladinou.


Prosincové potápění aneb Smůla na Mauriciu
Text po mé úpravě (nesnažil jsem se o kompletní přepsání, spíš o „počeštění“ některých neobratných výrazů a drobnější úpravy) - Marek Filičko

Mauricius v prosinci – to je destinace, kde byste očekávali klidné pláže a koktejly s malými deštníčky. Mé dobrodružství na tomto ostrově se ale proměnilo v adrenalinový zážitek, když jsem se pokusil dělat něco, co by mělo zůstat vyhrazeno jen těm nejzkušenějším – potápět se.
Den začal idylicky, slunce svítilo na modré obloze, vlnky na klidné hladině poskakovaly jako baletky. Rozhodl jsem se, že je ten správný okamžik seznámit se s podvodním světem. Nadšeně jsem si natáhl potápěčský oblek, aniž bych tušil, co mě čeká pod hladinou.
Netrvalo dlouho, a události se začaly vyvíjet neočekávaným směrem. Svět pod hladinou se stal labyrintem, v němž jsem byl jen figurkou v oceánské hře osudu. Zvrat přišel náhle – podivné, zrádné proudy se zjevně rozhodly, že mi dnes nebudou jen laskat ramena.
Nejdřív jsem to bral s humorem: „Jen trochu mořské gymnastiky,“ říkal jsem si, ale byla to jen iluze. Proud mě zachytil a začal mě vtahovat do spletitých podvodních chodeb. Korály, které na začátku vypadaly jako malebné obrazy, se teď jevily jako zuby obrovského mořského netvora.
Cítil jsem, jak mě mořský svět vtahuje stále hlouběji. Moji euforii z potápění rychle vystřídala panika. Uvědomil jsem si, že jsem se dostal do situace, kdy mi může jít o život. Věděl jsem, že s každým dalším zoufalým nádechem mi ubývá drahocenný kyslík v tlakové lahvi. Zápasil jsem nejen s nepřátelským prostředím, ale i s časem samotným.
Mauricius, ostrov pohody a relaxace, se proměnil v mé osobní peklo pod vodní hladinou. Zoufale jsem se snažil přežít v nekompromisním oceánském divadle. Mohl jsem se buď vzdát, nebo se poprat se silami moře.
Po nekonečně dlouhých minutách jsem se konečně vymanil z objetí podvodních proudů. Když jsem se vynořil, cítil jsem se, jako bych znovu objevil vzduch. Pláže Mauricia měly najednou větší kouzlo než kdy jindy. Ostrov mě vyzkoušel, ale nakonec mě propustil. Teď už vím, že i v ráji se může pod hladinou skrývat temná stránka.