14. srpna 2023

Injera (inžara) - napsala Bohuna Kopřivová

Národním jídlem Etiopie je injera. Jí se ráno, v poledne i večer. Je to placka pečená na plátech na ohni a některé kmeny ji přikrývají banánovým listem. Po upečení se na ni položí kousky masa, jen ne vepřového, to se zde nesmí, vajíčka nebo med. Utržený kousek inžary se namáčí do ostré omáčky.
Ti nejchudší, kterých je zde mnoho, to jí pouze s utřenými čili papričkami.
Vyrábí se z rostliny tofu, podobné obilí, ale s nepoměrně menšími zrníčky než mák. To se vymlátí a rozemele. Tofu je mnoho druhů, a podle toho je placka buď méně nebo více nakyslá. 
Jsou ale oblasti, např. etnikum Dorze, které má domečky jak včelí úly postavené celé z bambusu. Ti si dělají placky z falešného banánovníku (Enset), který se nastrouhá a říká se jim kočo. Těsto se dělá jako na inžaru, taky se nechá kvasit a dává se do země v banánových listech, kde se nechá 3 měsíce a postupně se odebírá a peče. Nám ji nabídli s ostrou omáčkou z česneku, zázvoru, čili a soli. Med neměli, došel. Samotné to chutnalo trochu jako bramborák, šlo to, na rozdíl od inžary, která mi moc nechutnala, ale nic jiného se tu nejí.


Zadání:
Napište krátký cestovací příspěvek o jídle.