11. června 2023

Elf - napsala Irena Lahodná

Erikson dojedl zbytek tulení pečeně od včerejška a spokojeně se rozvalil na chomáči trávy. Ráno je ještě chladné. Erea se v chatrči převrací v kožešinách a nechce se jí ven. Snídaně ji nezajímá. Stejně jí toho nikdy moc nenechá. Ale i tak je jí s ním dobře.

Erikson ještě chvíli čeká, jestli se přece jen neobjeví, pak najde kousek jantaru a navlékne ho na tkanici. Jestli Erea někdy vyleze, pověsí jí ho na krk. Připomíná mu její zrzavou hlavu.
Zima mu není. Ví si rady už od mládí. Nasměruje teplo tam, kde ho zrovna potřebuje. Neví, jak to dělá a tak to neumí předat. Erea se o to podle jeho návodu mnohokrát marně pokoušela. Neprožila tu celý život, jako on. Ještěže mají chatu plnou teplých kožešin.
Erikson se postaví na kámen a zahledí se do zálivu. Pak začne vydávat zvláštní táhlé zvuky. Erea opatrně vykoukne škvírou a dělá, že tu není a neposlouchá. Je diskrétní.
Erikson stojí, tmavé oči přivřené, předlouhé vlasy povlávají v ranním vánku. Slunce se trošku prodere mezi šedými mraky a pozdraví svého uctívače. Voda se rozvlní desítkami ploutví a ukážou se zvířata. Teď jim neublíží. Občas někoho z nich uloví a sní. Ale nikdy v tuhle hodinu. Není lstivý. Je jeden z nich. A taky trochu elf.
Zvířata naslouchají. Erikson zpívá o lásce. O tom, jak se probouzí, roste, rozvíjí se a trvá a vyplňuje celý známý prostor. Jak je dobrá a nezbytná. Jak je veselá a někdy divoká. Jak hřeje i hladí. A zvířata leží jako očarovaná.
Erea zapomene na utajení a plíží se z chaty. Píseň zmlkne, zvířata zmizí a Erea zakopne a upadne.
Erikson se okamžitě probere, otočí se, jde k ní, bere ji do náruče a nese zpátky do kožešin.
Pohladí zrzavé vlasy, políbí ji na světlé oči a zavěsí jí na krk jantar.
Erea je blažená, jakoby ji objímal bůh. Občas jí i tečou slzy.
Jsou svoji.
Některé chvíle by měly trvat věčně.