10. dubna 2023

Psaní dává křídla - ZPRAVODAJ 4/2023

Milí přátelé psavci! 
Přeju Vám krásné Velikonoce!

A hned začnu novinkou: 
v úterý 2. května startuje desetidílný on-line kurz Psaní cestopisů podle National Geographic. Na konci dubna se koná literární dílna v Dolní Moravě, kde budeme se sklepákem Milanem Šteindlerem pronikat do tajů scenáristiky. Tento čtvrtek rozjíždíme jarní dlouhodobé semináře pro pokročilé, zaměřené na psaní knih. 
Hezké čtení Vám přeje Dana



Novinka:
PSANÍ CESTOPISŮ PODLE
NATIONAL GEOGRAPHIC
Dlouhodobý desetidílný podvečerní kurz od 2. května jednou za 14 dní
Sleva 3000 Kč do 15. dubna, o slevové kupóny si napište na info@danaemingerova.cz




Desetidílný kurz psaní cestopisů 

Rádi cestujete a píšete blogy z cest? Chcete se uplatnit v médiích? 

S Danou Emingerovou a Petrem Pravdou, dlouholetými reportéry české edice National Geographic, se dozvíte, jak být originální a vystoupit nad záplavy amatérských textů, které bývají plné dojmologií smíchaných s nezáživnými údaji z bedekrů. 
Naučíte se jasně sdělit, co nového či převratného vaše cestopisy přinášejí. Brzy pochopíte nekompromisní zásadu, že PSANÍ NESMÍ BÝT NUDA. Sebelepší námět nestačí, pokud se čtenář k hlavním myšlenkám neprokouše. Vždyť kolik popsaných stránek denně hodíte rovnou do koše, když nezaujmou vaši pozornost!
On-line kurz je otevřen pro menší skupinku lidí a vůbec nevadí, je-li někdo začátečník nebo pokročilý.
Na první lekci si přineste jednostránkový příběh na téma Můj nejzajímavější zážitek z cest.



Požitkář na dlouhodobých kurzech
Vyznání milovníka jídla a psaní

Účastí na prvním víkendovém kurzu jsem objevil novou luxusní restauraci s mou nejoblíbenější kuchyní. Přečetl jsem si se zájmem ve vitríně jídelní lístek, nahlédl oknem a cítil vzdáleně lákavou vůni božských jídel. 
Absolvováním první čtyřdenní literární dílny v Novém Městě na Moravě jsem vstoupil dovnitř, okusil jsem skvostné mnohachodové degustační menu všech možných chutí a poznal úžasné číšnice a číšníky. 
A pravidelným navštěvováním dlouhodobého kurzu jsem se stal v této luxusní gastronomicko-literární perle „štamgastem“. Své oblíbené pokrmy a dorty už teď pojídám v neomezeném množství - někdy dokonce proti bontonu - jen tak polévkovou lžící. Fotím si selfíčka s majitelem, tykám si s kuchařem, občas mu i kecám do vaření. On mi naslouchá a tu a tam mě nechá i „oblíznout vařečku a dojíst krém“. Ovšem vše podle pravidel a za vzájemného respektu. K tomu zjišťuji, že se v padesáti letech těmito kurzy i vzdělávám! 
Marek Bucko



Semináře se pro mě staly tak trochu návykovými. 
Jarka Rymešová


 

Jarní prezenční kurzy se konají v Akademii ČTK v centru Prahy

Tento týden začínají jarní turnusy dlouhodobých kurzů tvůrčího psaní pro pokročilé.
Budou se střídat podvečerní on-line semináře s paralelním turnusem prezenčních lekcí. Jarní kurzy tvůrčího psaní povede nejen Dana, ale i Klára Dvořáková a Nataša Richterová
studentské slevy 75% či výhodné last-minute ceny požádejte na info@danaemingerova.cz.



Seminář scenáristiky v Dolní Moravě obsazen

„Diváka baví vtažení do děje, musí si klást otázky a dostávat odpovědi. Děj nejlépe posouvá dialog. Z něj se dozvídáme o charakteru postav, o jejich pohnutkách, postojích, názorech, pocitech atd. Důležité v příběhu jsou pak body zvratu,“ říká režisér a herec Milan Šteindler. Mnoho pravidel platných pro scenáristiku totiž pomáhá i v beletristické tvorbě, aby příběhy byly dramatičtější a čtenářsky přitažlivější. Kurz scenáristiky proběhne v rámci víkendové literární dílny pod Králickým Sněžníkem 28.-30. dubna. Za domácí úkol si připravte jako scénky krátké dialogy (inspirace zde i zde).



Naše stopy pod Králickým Sněžníkem
Stamichmanova stezka a pohádková knížka


Jako mají Krkonoše Krakonoše, po staletí se pod Králickým Sněžníkem vyprávěly pověsti o Stamichmanovi. Během poválečného odsunu Němců však s původním obyvatelstvem legenda zmizela.
V roce 2015 jsme ji na první literární dílně vzkřísili. Od té doby jsme napsali mnoho příběhů, které provázejí Stamichmanovu naučnou stezku, vyšly dvě knížky a s našimi příběhy se dále pracuje.
Stvořili jsme skřítky Babušáky a napsali pohádky o zvířátkách, které si mohou číst rodiče s dětmi u laviček na piknikové stezce.
Letos bude naším úkolem probudit k životu víly Brusinku, Borůvku a včelku Andělku.



Učíme na Západočeské univerzitě
Jak píší příběhy budoucí kreslíři komiksů

Literární pravda neznamená psát přesně o tom, co autor přesně zažil. Jak ale dosáhnout věrnosti scény, kterou jsme nikdy sami nepoznali? Odpověď na tuhle otázku jako výtvarnice už dávno mám. Když začne ilustrátor kreslit obrázek, nespoléhá se většinou jen na důvěrně známou realitu. Hledá zajímavé kompozice a je schopný vybudovat úplně nové, ale přesto uvěřitelné tvary. A to jen díky tomu, že scénu postupně seskládá z drobných jemu známých detailů a zasadí ji do prostředí, které ho inspirovalo. Když se mu podaří použít vše správně, potom ani hybridní postava vytvořená kombinací myši, holuba a ryby nepůsobí nedůvěryhodně. Stejná pravidla platí pro spisovatele. Nemusí psát o události přesně tak, jak se mu stala, aby působil přesvědčivě. Stačí vybudovat příběh s reálnými detaily a odůvodněným chováním postav. To čtenáře donutí přemýšlet o scéně jako o něčem, co by se mohlo stát, i když jde o autorovu fantazii. 
Petra Šestáková



Když se budete chvilku cvičit ve vymýšlení příběhů, pochopíte, že smyšlené postavy jsou někdy skutečnější než lidé, kteří mají tělo, na němž lze nahmatat puls. 
Richard Bach



Co dělají naši lektoři 
Nataša propadla rybím receptům a Klára zpěvu tibetských mís

Nataša Richterová vydává knihu rybích receptů a rybářských zážitků z Norska. Vyjde v nakladatelství Pointa, které organizuje crowfoundingovou kampaň, v níž se vybírá cílová částka na výrobu knihy. Podpořit můžete zde.
Klára Dvořáková na svém webu Úžasno nabízí kurzy, jak si pomocí tajemného zvuku tibetské mísy dobíjet baterky.







Krásné Velikonoce přejí Dana a Milena



Starší NEWSLETTERY najdete zde nebo na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.