22. ledna 2023

Psaní dává křídla - ZPRAVODAJ 2/2023

Milí přátelé psavci!

Na Loučeni se potkáme s lustigovskou energií. Hostem bude čechoamerický režisér, publicista a pedagog Pepi Lustig. který nám bude vyprávět, jak přetavit román do filmu. Též se na nás těší zámecká paní Kateřina Šrámková, s níž doladíme sbírku povídek o místním šlechtickém rodu. Navážeme na zdejší tajemné obřady kněžny Marie a pokusíme se dostat na přelom 19. a 20. století, kdy Thurn-Taxisové začali vyměňovat koně za automobily a přivezli z Anglie jako první v Čechách nový sport - fotbal. Už se nemůžu dočkat, až se na Loučeni zase po roce sejdeme
Dana 



Loučeň pro pokročilé 

i začátečníky

2.-5. března 2023

Chtěli byste s sebou vzít kamaráda nebo dalšího psavce z rodiny? 
Napište nebo jim rovnou rezervujte místo. Utvoříme i malou skupinku začátečníků.


Natáčení scének s Milanem Šteindlerem na Loučeni vloni na jaře

Nárok na klubovou cenu mají do konce ledna i všichni účastníci dlouhodobých kurzů.
Napište si o slevový kód ve výši 5 000 Kč na info@danaemingerova.cz. 
Objednávky zde.



Ke stažení zde
Dramaturgie na zámecké literární dílně
Hostem na Loučeni bude syn Arnošta Lustiga

Po zajímavé zářijové lekci se sejdeme s Pepim Lustigem podruhé, a to na zámku Loučeň.
Ke stažení zde
V sobotu odpoledne a v neděli budeme srovnávat filmovou adaptaci Lustigova románu Colette s nedostižnou literární předlouhou a učit se, jak přetavit příběh v dramatické dílo. Jako povinnou domácí přípravu si román Colette přečtěte a podívejte se i na stejnojmenný film M. Cieslera z roku 2013. Ten má oproti literární předloze mnoho nedostatků, a tak je zkusíme odhalit. Budeme mluvit i o využití filmového jazyka: o střihu, náhlých přechodech, změnách pohledu, časových rovinách.



Na lekci dramaturgie jsem mohla poznat trochu toho Lustigovského šarmu. Pepi Lustig je úžasný vypravěč. Děkuji za tyhle světy. Jsem ráda, že toho můžu být součástí.
Linda Hájková, studentka



Lektorský tým z Loučeně 
KLUB PSANÍ DÁVÁ KŘÍDLA
Výhodnější ceny pro členy

Členem KLUBU PSANÍ DÁVÁ KŘÍDLA se stane ten, kdo se zúčastnil tří víkendových kurzů či absolvoval dlouhodobý seminář. A dále publikuje a diskutuje na klubové FB stránce. Členy naší komunity si hýčkáme výhodnějšími cenami a účastí v projektech jako literární dílny na zámcích, pod Králickým Sněžníkem nebo autorská čtení v Divadle Dobeška. Bonusem jsou lekce s tvůrci jako spisovatel Onřej Neff, „sklepáci“ David Vávra a Milan Šteindler, či režisér a scenárista Pepi Lustig. O slevové kupony si pište na: info@danaemingerova.cz.



Halina Pawlowská v minulosti četla i povídky
Zdeny Součkové, Jany Bednářové a Nataši Richterové 

Co dělají naši autoři 
Wilsonovy povídky v Českém rozhlase 

Český rozhlas Olomouc odvysílá v únoru každou sobotu od 18.05 (po zprávách) v pravidelném cyklu SETKÁNÍ S LITERATUROU povídky Jiřího Wilsona Němce. Stanici naladíte v uvedeném čase anebo si příběhy MARIÁŠ, DÝMKA a KNIHOVNÍK poslechněte na rozhlasovém webu do týdne po odvysílání.
„Pokud si najdete půlhodinku na poslech, dejte mi, prosím, na našich FB stránkách Psaní dává křídla zpětnou vazbu,“ prosí Wilson.



Dana Emingerová mluvila v Českém rozhlase na stanici Vltava 
v seriálu Michaely Ditrichové o zkostnatělé výuce slohu na školách. 
Pořad si můžete poslechnout zde



Petr Himmel z nakladatelství Garamond

Jak vydat knihu u renomovaného nakladatele
Na lekci zveme všechny účastníky Psaní podle Lustiga

Ve středu 15. února zavítá na prezenční lekci dlouhodobého kurzu Petr Himmel z nakladatelství Garamond. Zaujala ho ukázka z povídky Bohyně pomsty, kterou četl při posledním autorském čtení na Dobešce Yakeen J. Helus, a příběhy Kláry Dvořákové ze společné knihy Doba obalová.
Czech Photo Centre je hned u metra
Setkáme se v inspirativních prostorách Czech Photo Centre v Nových Butovicích v 17.30. Dozvíme se, co žádají čtenáři. Povídky prý nefrčí, ale je zájem o větší celky. Právě na nich začneme od jara pracovat, ať už půjde o cestopisy či romány.  



Chcete vydávat vlastní knihy, proniknout svými příběhy do rozhlasu? 
Přidejte se k nám




Starší NEWSLETTERY najdete zde nebo na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.