4. prosince 2022

Vrabec a žába - napsala Lenka Holá

Vrabec se v červencovém letním parnu přiletěl trochu osvěžit k rybníku. “Kéž bych tak uměl plavat. To bych tu mohl strávit celý den a ne shánět kus žvance po všech čertech a u toho skomírat vedrem.” Na to se z vody vynořila žabka a povídá: “Já bych zas chtěla umět létat. Vždyť ty jsi tak volný.” 
Vrabec tedy navrhl, že to žábu naučí, když mu žába ukáže, jak dělat ve vodě ta správná tempa. Ze začátku na mělčině se vrabci ještě dařilo. 
Opakoval všechno po žabce a u toho se opíral o písčité dno pod sebou. Jakmile ale ztratil pevnou půdu pod nohama, začal se topit. Nebýt žabky a jejího pohotového zásahu, nebylo by ani vrabce. Vrabec byl rozmrzelý svým neúspěchem, ale co se dalo dělat? Slib je slib, a tak žabce ukázal, jak mávat končetinami, aby jeden mohl vzlétnout. 
Žabce to šlo dobře. Bylo to řece jen mávání a na tom není nic těžkého. Žabka si pro otestování svých leteckých schopností vybrala střemhlavý seskok ze strmého srázu. Ať se ale snažila předníma mávat a máchat sebevíc, řítila se k zemi čím dál rychleji. Naštěstí se vrabci podařilo její pád zastavit. Chytil ji na nohu do zobáčku a bezpečně ji dopravil k rybníku. 
“Takže ty umíš létat od přírody a já bych pro to musela vymýšlet nějaký složitý mechanismus, který by mě udržel ve vzduchu? To teda není fér. To dělat nebudu,” řekla žába a s tím se oba smutně rozešli, každý na opačnou stranu. 

Poučení: Každý může být tím, čím chce být. Nezapomeňte ale na to, čím už jste. Protože křídla vám nenarostou.