30. září 2022

Psaní dává křídla - Zpravodaj 10/2022

Milí přátelé psavci!
Zakládáme KLUB PSANÍ DÁVÁ KŘÍDLA

 
Členy naší komunity si hýčkáme nejen mnohem výhodnějšími cenami, ale i účastí v projektech, kde jsou výsledky práce okamžitě vidět. Příkladem jsou třeba literární dílny na zámku Loučeň a pod Králickým Sněžníkem nebo předvánoční autorská čtení v Divadle Dobeška. Bonusem jsou i lekce s inspirativními tvůrci, kterými v minulosti byli spisovatel Onřej Neff, „sklepáci“ David Vávra a Milan Šteindler, režisér a scenárista Pepi Lustig a další.
Nyní se rozjíždějí nové turnusy dlouhodobých kurzů, čeká nás podzimní literární dílna v Novém Městě na Moravě a 26. listopadu v Divadle Dobeška křest naší společné knihy Mami, co je to Čupák. Děkujeme všem, kteří si knihu o rodičích a dětech včas objednali a pomohli nám tak získat představu o tom, kolik výtisků budeme potřebovat.
Krásné čtení Vám přeje
Dana



Členem KLUBU PSANÍ DÁVÁ KŘÍDLA se stanete snadno. 
Stačí se zúčastnit tří víkendových kurzů či absolvovat dlouhodobý seminář 
a dále alespoň jednou za měsíc publikovat a diskutovat na klubové FB stránce
Od té chvíle máte nárok na cca 50% slevy za kurzovné (netýká se ubytování) 
a případně na symbolické last minute ceny u méně obsazených kurzů. 
O slevové kupóny, k nimž výše zmiňované podmínky doložíte, si pište na info@danaemingerova.cz
(Prosíme o případné sdílení zpravodajů a šíření povědomí o našich zajímavých událostech.)



V říjnu začínají dlouhodobé kurzy
Čtvrteční podvečer on-line i prezenčně na Vinohradech

To nejcennější, co dlouhodobé kurzy nabízejí, je komunita podobně naladěných lidí, kteří vám a vašemu dílu věnují svůj čas, pozornost a zpětnou vazbu. Intenzivní výuka s Danou, Natašou a Klárou zahrnuje deset seminářů každých 14 dní (s pauzami v době svátků). Psaní je řemeslo jako každé jiné, které má svá pravidla. Ta je však možné porušovat, pokud to funguje. A jestli to funguje, si lze vyzkoušet v bezpečném prostředí při debatách s ostatními účastníky kurzu. Právě na zpětné vazbě je založena výuková metoda spisovatele Arnošta Lustiga, ke které se Dana Emingerová a její lektoři hlásí.
Na kurzech pro super-pokročilé pak vylepšíte techniku psaní a vybrousíte svůj styl. Budete se podrobněji zabývat různými nástroji spisovatele, které jste se naučili v seminářích pro začátečníky. Podělíme se o zkušenosti s vydáváním knih.



Semináře se pro mě staly tak trochu návykovými. 
Jarka Rymešová



Horácká galerie v zámku
Psaní na zámku v Novém Městě na Moravě
Trénink rétoriky na autorské čtení 

Věrka Staňková, kterou znáte jako bývalou manažerku kurzů Psaní podle Lustiga, působí už dva roky jako ředitelka Horácké galerie. Sídlí na zámku v Novém Městě na Moravě, kde se bude konat od čtvrtka do neděle 3.-6. listopadu čtyřdenní literární dílna pro pokročilé (i začátečníky) . Na zámku budeme nejen psát, ale i číst své příběhy před novoměstským publikem, což bude skvělý trénink před křtem naší společné knihy o rodičích a dětech v Divadle Dobeška 26. 11. 2022.



Knihu si můžete objednat zde.
Brzy i v Kosmasu.
MAMI, CO JE TO ČUPÁK?
Kniha o rodičích a dětech všeho věku

V legendárním Divadle Dobeška pokřtíme poslední listopadovou sobotu povídkovou sbírku o rodičích a dětech všeho věku. Lístky si objednávejte zde.(Potřebují je všichni. Platíme z nich nájem divadelního sálu.) 
Bláznivé historky od padesátky autorů provázejí originální ilustrace studentů Fakulty designu a umění v Plzni.
Knížka bude běžně stát 339 korun. Autorům nabízíme množstevní slevy:
10 kusů à 270 Kč
20 kusů à 230 Kč
30 kusů a více à 200 Kč



Předvánoční křest knihy Mami, co je to čupák
se koná v sobotu 26. listopadu od 19 hodin na Dobešce. 
Rezervace vstupenek zde


Zájemci mohou návštěvu Prahy spojit s víkendovým kurzem pro pokročilé
Pro autory knihy je na tento termín sleva 2000 Kč (kód X3ZSWQNG). 
Dejte vědět na info@danaemingerova.cz



Večer s Pepi Lustigem
Jablko nepadá daleko od stromu

Potkala jsem se s lustigovskou energií a v hlavě mi rezonuje spousta podnětných myšlenek. O literatuře, o filmech, o tom, jak učit psát. O postavách, které jsou vrstevnaté jako cibule. O tom, že nejlepším způsobem psaní je představit charakter postavy v akci, protože to tak dělal Arnošt, učí to Dana, ale i Pepi. O tom, že filmový jazyk se podobá hudbě, a pokud někdo přenáší literaturu na filmové plátno, musí postihnout spíše duch díla. Zkrátka mi opět došlo, že je báječné psát! Nejen proto, že si můžu vymýšlet, ale protože literatura je jediná činnost, kdy autor zná nejhlubší tajemství člověka, o kterém píše.
Nataša Richterová



Seminář dramaturgie s Pepi Lustigem 14. září 2022

Na lekci dramaturgie jsem mohla poznat trochu toho Lustigovského šarmu. Pepi je úžasný vypravěč. Děkuji za tyhle světy. Jsem ráda, že toho můžu být součástí.
Linda Hájková, studentka




Starší NEWSLETTERY najdete zde nebo na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.