20. září 2021

Je na Islandu ministerstvo Elfů? – napsali Yakeen a Satya

Zážitky a postřehy z expedice na Island a Faerské ostrovy – 1. část

Prostě jsme si zavázali tkaničky u bot, vyšli z domu, nastoupili do auta a odjeli. Takhle jednoduché bylo začít Expedici Island a Faerské ostrovy (expedice znamená výprava, ale řekněte sami, nezní to líp?).
No dobře, museli jsme předtím připravit auto, udělat si čas, našetřit peníze a objednat trajekt, ale odchod z domu byl takhle jednoduchý, a nebyl by těžší, ani kdybychom bývali letěli na Měsíc. Vždycky by to bylo jen o tkaničkách a prvním kroku. Takže, kdo z vás si umí zavázat tkaničky, může vyrazit kamkoliv!
Cestování za korony má svá úskalí. Například, než jsme si zajistili pojištění, které by pokrylo i případný storno poplatek za trajekt (100 %!), kdyby nevyšly PCR testy negativní, trajekt zdražil o 200 éček. Vzhledem k tomu, že píšu z Islandu, je jasné, že strachy byly zbytečné a éčka vyhozená.
Cestu z Čech do Hirthshals v Dánsku, odkud jediný trajekt na Island a Faerské ostrovy jezdí, jsme zvládli snadno a po cestě přespali s pomocí appky park4night.
Nalodění bylo snadné. Stačilo z okénka auta ukázat pasy a potvrzení o očkování, dostali jsme papírový klíč s QR kódem od kajuty a najeli na trajekt. Řeknu vám, že sbírka teréňáků na palubě by stačila na pohodlný převrat v nějakém menším státě. Od velkých Unimogů přes Toyoty a Mercedesy G až k řadě Defenderů. Mitsubishi L300 4x4 byla jediná, ale v podpalubí obrovské lodi Norona jí to fakt slušelo, stejně jako nám na 6. palubě.
Tři dny cesty byly akorát na přípravu itineráře, takže když jsme 24. 8. 2021 vyjeli z lodi v Seydisfjorduru, už jsme věděli, kam jet. Nejdřív jsme v Egilsstadiru nakoupili zásoby a pak už konečně vyrazili. Teda potom, co jsme se vzpamatovali z cen. Myslím, že kdyby v Čechách stál toastový chleba tolik jako tady, tak ani nenažraný premiér by si na něj nemusel kupovat výrobní linku za naše prachy. Ale my si zvykneme (na ceny, ne na premiéra! Toho pošleme společně v říjnu do...) a navíc už jsme dostali pár dobrých rad od spoluobčanů z EU, protože draho je tady i pro Němce, Francouze atd. Jejich rady, jak ušetřit a kde koupit ryby přímo od rybářů, se budou hodit. První naší atrakcí tady byl vodopád Hengifoss u jezera Lagarfljot. Pětikilometrová procházka k němu byla do kopce tak akorát, protože Island nás přivítal skoro 30 stupni a sluníčkem. Pak jsme ještě dojeli do Borgarfjodur Eystri přes jedny malé hory a den byl u konce.
Stavebnictví na Islandu se za posledních 120 let výrazně změnilo. Domeček, který jsme ve vesnici našli jako poslední typickou ukázku používání hlíny a trávy ve stavebnictví, byl obýván do konce osmdesátých let a dnes je ponechán jako ozdoba.
Kemp byl pohodlný, malý a umístěný pod skálou, kde sídlí Královna Elfů. Je to chráněná památka a jedna Francouzka nám tvrdila, že na Islandu je i ministr přes Elfy, Trolly a Trpaslíky. No, ještě to ověříme.
Přespání v kempu bylo za 3000 ISK a sprcha na mince za 400 ISK pro jednoho. Tedy jedna noc 650 Kč.
Kousek za kempem je jedno z nejlépe přístupných míst na pozorování erbovních ptáků Islandu. Ale vypadá to, že papuchálkové jsou pryč. Podle jejich letového řádu je to v pořádku, ale nám je líto, že tyto roztomilé ptáky asi neuvidíme. Příroda je vybarvila tak, že je snadné si do nich promítat trochu smutnou truhlíkovatost nemotorných lidí, ve skutečnosti jsou to báječní letci i potápěči (do 60 metrů!) a pro malé rybičky jsou to smrtící monstra.
Osmnáctikilometrový trek Stórurd k zelenomodré laguně byl s převýšením necelých 800 metrů překvapivě vyčerpávající, takže jsme po něm spali na místě, kde jsme nechali auto, a do kempu nejeli. Vysprchovali jsme se v naší venkovní sprše, chvíli si četli a díky tomu byli dost fit, abychom viděli naši první POLÁRNÍ ZÁŘI. Doufáme, že nesmělé malování zelenkavé šmouhy po obloze, které přidávalo a zase ubíralo na intenzitě, byla pozvánka k ještě větším představením. Vlastně si přejeme, aby slunce udělalo nějakou dietní chybu a mělo tak strašlivé větry, že to tady na zemi bude parádní podívaná.
Vám i nám naopak přejeme dietních chyb co nejméně.
Satya a Yakeen, 26. 8. 2021

Další díly reportáže z Expedice Island a Faerské ostrovy vyjdou na tomto webu 24. 9. a 30. 9.

Další texty od Yakeena najdete na jeho blogu.