1. dubna 2021

Psaní dává křídla - ZPRAVODAJ 3/2021

Milí přátelé psavci,
krásné Velikonoce!

Zapomněla jsem všem to říct, ale večer 1. dubna začíná na zámku Loučeň naše plánovaná literární dílna. Aby to účastníci stihli, poslala jsem pro ně v poledne limuzíny s pokynem: "Respirátory si neberte, viry už zahnalo sluníčko. Je jaro." A taky APRÍL! Takže o zámku si můžeme nechat jen zdát... 
Štve mě, že se nevídáme, ale zároveň od Arnošta Lustiga vím, že „spisovateli se všechno hodí. I to dobré, i to zlé...“ Proto s respektem i zvědavostí přijímám tyto zvláštní časy, které v historii lidstva nemají obdoby...  
Dana


 „Dostojevský se stal Dostojevským, protože ho poslali na Sibiř. Spisovatele kalí bezpráví, jako se kalí meč...“ (Arnošt Lustig) 



To není APRÍL 
Jak se účastnice kurzů chystají na jaro

Zuzka Fajmonová
Lenka Konopásková
Takhle fotka tak nějak zhruba vystihuje jarní úklid v lockdownu. Normálně bych na pití a zkoušení bot neměla čas, ale když je člověk celý dny doma, stará se o to, aby se jeho dvě děti nezabily, pití a zkoušení bot na podpatku je něco jako státní svátek. Trénuju ladnou chůzi po 2 lahvích vína celej den a myslím, že jsem na jaro připravená. (Zuza)

Přišel mi nový klobouček na dostihy z cyklu KŘACHLO MI V LOCKDOWNU. (Lenka) 




Dlouhodobý kurz na Jitsi Meet
Nabídka kurzů
 
Desetidílný on-line od června do konce roku

Sice to na současných seminářích občas vypadá jako při této on-line poslední večeři, ale zájem o psaní máte takový, že nedávno vypsaný aprílový kurz pro začátečníky už se zaplnil. Nyní už se ale můžete hlásit na desetidílné čtvrteční kurzy, které potrvají od června s letní přestávkou do pozdního podzimuNabízím možnost zdarma nahlédnout do stávajících dlouhodobých kurzů. Je však třeba si účast na lekci předem dohodnout (na info@danaemingerova.cz), aby bylo volné místo.  



Co dělají naši autoři
Libor Frank limbá v limbě

„Nastal čas jít s pravdou ven: kromě všeho jiného jsem taky ŘEZBÁŘ!! Bylo mi ctí v rámci projektu MojeLimba předat vyřezaný otisk kytarové levačky české rockové legendě Petru Jandovi
,“ pochlubil se náš nejaktivnější bajkař a básník Libor. Borovice limba roste v nejdrsnějším vysokohorském prostředí rakouských Alp a díky tomu má její dřevo jedinečnou sílu. „A právě tu sílu, kterou strom během zrání získá, může kdykoliv přijímat i majitel otisku ode mě,“ říká Libor, který v noci limbá v limbové posteli a dřevo limby vyřezává podle tvarů ruky.



Šimon Pravda
Knihy, které rozšíří Váš obzor
Tip od Šimona: 

Jde o dramatický je příběh bezvýznamného lidoopa, který před dvěma miliony let kdesi v Africe získal vědomí, vyvraždil své přírodní bratrance a ovládl celou planetu. Podle pětačtyřicetiletého izraelského historika je kolektivní víra klíčem k pochopení dramatického rozvoje lidstva. „Jsme jediní savci schopní spolupracovat s mnoha neznámými jedinci, protože dokážeme vymýšlet fiktivní příběhy, rozšiřovat je, a přesvědčit miliony dalších, aby v ně věřili,“ říká Harari o tzv. kognitivní revoluci před 70 000 lety. Jeho bestseller odpovídá na nejzásadnější otázky historie i moderního světa a čte se jedním dechem.  


Potkají se dvě planety. Země si naříká: „Co mám dělat, chytla jsem homo sapiens.“ A Mars na to: „Neboj, to brzy přejde.“



Mrkněte se: O absurditách dnešní doby
Olympijský vítěz a lékař Lukáš Pollert 
 
Covid je závažnější chřipka, která si vybírá staré, hodně nemocné a desetkrát větší šanci zemřít mají obézní. Jediný věk neumíme ovlivnit, ale u ostatních situací si dovolím tvrdit, že i bez covidu si tito lidé významně zkracují životy o více než deset let. Typicky obézní kuřák. Kolikrát mu domlouváte. A nic. Přijde covid a najednou se třese hrůzou? Není to až komické? Mně ani nevadí, že se někdo přejídá, žije nezdravě a kouří. Ale když pak v době epidemie v podstatě kvůli nim nechodí děti do školy a já se musím omezovat rouškou, je to mrzuté.
Kontroverzní, ale zajímavý rozhovor najdete zde.




Starší NEWSLETTERY najdete na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.