22. září 2020

Vyřazení Pluta - napsala Anna Vocelová

Ve Sluneční soustavě se konalo planetární zasedání, jehož cílem bylo vyřešit osud Pluta, nejmenšího z devítky oběžnic. Vše se muselo odehrát za jeho zády.
„Já bych ho vyřadil, je z nás nejmladší, lecjaký můj měsíc ho svou velikostí strčí do kapsy.“ chopil se slova Saturn, vládce planet ozdobený pásem prstenců.
„Ani nedokázal svou oběžnou dráhu vyčistit od nežádoucích vetřelců, kteří ho mohou sestřelit.“ přidal se bojovný Mars.
„Já vám nevím, mně ho je prostě líto.“ zastávala se Pluta láskyplně Venuše.
„Jestli si chceme udržet důstojnost, toho prcka se musíme zbavit.“ zahromoval rázně Jupiter.
„Dost řečí, pojďme hlasovat!“ zavelel věčně nažhavený Merkur.
Pro vyloučení nevinného Pluta ze soustavy planet nakonec hlasovali Merkur, Mars, Jupiter a Saturn, jediná Venuše byla proti. Ledoví obři Uran s Neptunem byli opět celí zamrzlí, takže se do diskuse jako obvykle nezapojovali a stejně jako Země se zdrželi hlasování.
„Tímto navrhujeme Mezinárodní astronomické unii, aby Pluto zařadila mezi trpasličí planety, kam svým charakterem patří.“ znělo v závěrečném usnesení kongresu.
A jak planety chtěly, tak se 24.srpna 2006 v Praze stalo. Od té doby si Pluto spokojeně hoví mezi sobě rovnými, zatímco ostatní planety se přou o to, která bude na odpisza dalších sto let. „To už ale podle velikosti vylučovat nebudeme,“ trval na svém Merkur ještě před tím, než se každý rozběhl po své dráze.

Poučení: Všichni si nejsou rovni, někteří jsou si rovnější.