29. března 2020

Život po víru - napsal Libor Frank

Ilustrace: autor
Na jaře roku dvoutisícátéhodvacátého se z ničeho nic objevil na světě VÍR. Nejdříve byl úplně malinkatý, ale postupně nabral rotaci celosvětového rozměru. Není třeba jej jmenovat, aby si o sobě moc nemyslel. Ten, kdo ho zažil, nikdy na něj nezapomene. Ten, kdo ho nezažil, bude se o něm učit v dějepisu. Velký vír rozvířil spousty věcí na Zemi, po jeho odchodu se v našich životech mnohé změnilo.
Lidé si přestali podávat ruce a objímat se. Vítání a loučení probíhalo maximálně po asijsku, se sepjatýma rukama a lehkou úklonou. Setkání s jinými lidmi bylo za odměnu. Svět se zahalil pod roušky.

Za kýchnutí, kašlání nebo smrkání na veřejnosti hrozil podmíněný trest, podle počtu přítomných dokonce odnětí svobody.
Objevilo se spousty nových podnikatelských nápadů. Byly vyvinuty speciální roušky s otvorem na ústa pro ošetření u zubaře nebo na krčním oddělení. S menšími otvory potom pro kuřáky.
Ověřování identity občanů se místo podpisu začalo provádět mrknutím oka.
Zastávky autobusů, tramvají, vlaků, nádraží, vstupy do metra a letiště byla kompletně nově vybavena desinfekční stanicí osob, kde museli všichni cestující procházet rozprášenou desinfekční mlhovinou před i po cestě jakýmkoliv dopravním prostředkem.
Spousta zaměstnání zanikla, mnoho profesí pochopilo výhody práce doma. Například kadeřníci začali poskytovat on-line kurzy, jak se sám ostříhat, terapeuti, jak si sám namasírovat oblast páteře mezi lopatkami.
O práci přišli například i nabízeči objetí zdarma (free hugs).
Vždy opačně reagující podsvětí se rovněž velmi rychle přizpůsobilo do home office režimu a oproti zbytku světa přestalo pro svou práci roušky používat. Banky i pošty se daly s využitím vhodného softwaru čím dál tím lépe vykrást bez nutnosti vystrčit paty z domova.
Svět se mílovými kroky začal ubírat k použití virtuálních peněz, skončily všechny platby v hotovosti. V mezidobí bylo možno platit pouze platební kartou, kterou si lidé v nejnutnějších případech předávali výhradně pinzetou.
Každý dostával jen informace o připsaných virtuálních číslech na virtuálních účtech a platil virtuálními čísly na jiné virtuální účty. O něco později už peníze nikdo nikdy vícekrát neviděl. Všechny bankovky byly jako možný zdroj infekce spáleny.
Sex byl nově povolen pouze ve dvou. Pro zábavu zásadně na vzdálenost dvou metrů, za účelem rozmnožování jen zezadu. Líbání bylo dovoleno pouze v nejnutnějších případech a to výhradně s nasazenými filtry třídy FFP3.
Všechny sportovní, kulturní a zábavní akce probíhaly pouze on-line na počítačích. Herci a zpěváci předváděli svoje umění převážně z domova. Většina představení se tak stala one-man nebo one-women show.
Pod záminkou bezpečnosti a trasování lidí v případě nových nemocí začali být všichni čipováni. V režimu omezeného cestování bylo jednoduché každého kdykoliv vyhledat. Místo pasu a všech jiných průkazů elektronika pod kůži. Spadla klec!

Poučení : A co když to vůbec není bajka!