1. ledna 2020

Jmenovité novoroční přání - napsal Libor Frank

Ačkoliv to někdy může znít neuvěřitelně, všechna tučně vytištěná slova s počátečním Velkým písmenem jsou příjmení používaná v Čechách...


Zazvonil Zvonek a je tady Nový Rok, tak ti budu držet Palec, aby nebyl jen tak Černý nebo Bílý ani Šedivý ale aby byl Rozmanitý a Krásný. Aby byl Šťastný a Veselý. Aby jej provázela Pravda a Láska, Svoboda i Naděje. Neměl by být Krátký ani Dlouhý. Neměl by být Horký, aby si po létě každý nestěžoval, že jen a jen Chladil, a neměl by být ani moc Studený, aby všem nebyla Zima.

Nějaký Znamenitý Lesák nebo Hajný by pro nás všechny mohl dohlédnout na to, aby každý Dubový porost, každý Smrček, Jasánek i Jeřábek, každá Jedlička, dokonce i každá Borovička nebyly Zlámaný a žádná Větvička nezůstala Holá. Každý Keř, Souček i Šiška se počítá.
Kafka, Moudrá Sova, Sokol, Krkavec, Straka nebo třeba Sojka tu potom mohou postavit Hnízdo. Pod nimi určitě rád zapustí Kořen i nějaký ten Hřib. Snadno se tu zabydlí Zajíc i Zajíček, Vlk i Vlček si zaloví, Jelínek, Srnec i Laňka se mohou proběhnout, Milá Veverka si podrbe Kožíšek, občas sem zabloudí i Bažant nebo Poštolka a nakonec je spokojená i ta Liška Ryšavá či Kuna. V takovém lese se také často objeví i Brouk Tesařík nebo Chroust, z rostlin se snadno uchytí Malina nebo Borůvka. Každý Les má svůj Pořádek a žádný Neřád sem nepatří! Ale i když žádný Strom není Slabý, je třeba vždy dávat velký pozor na jakékoliv Hoření
K lesům potom patří i revír Vodňanský. Jakákoliv Ryba, řekněme kupříkladu Karas, Kapr nebo Štika, by měla být ostražitá, co na ní kdejaký Pilný Rybář nachystal. Šídlo nebo Komárek? Avšak takový Rak ani Malý Hádek Strach mít nemusí, tedy pokud si je nevyhlédne třeba Volavka nebo Racek. A Čáp, co bydlí nedaleko, by už letos mohl dát zcela Jasný tip, kde sehnal dotaci, aby tak luxusně Hnízdil.
Přání všeho dobrého si zaslouží i naše Zahrada. Co na tom, že tu stojí třeba jen Vysoká Hruška a jednou za rok vykvete jeden Karafiát? Pro mnohé z nás je to i tak Srdcová záležitost!
Pro někoho je ale možná důležitější Stodola, kde pobíhá Kohout i o něco menší Kohoutek a Slepička, vedle nich Krůta, Holub nebo Hrdlička a okolo může poletovat třeba Špaček, Stehlík, Sýkora, Slavík, Pěnkava, Kos anebo Vrabec. Z větších savců se tu potom objevuje například Kozel, Beran i Mladý Beránek. A i když je tu kdejaký Pták, můžeš přispět k tomu, aby velký Strach neprožívala žádná Žížala nebo Moucha. Dobrá zpráva je, že už tady dávno nevládne žádný Marnivý Husák… A pokud tady někdy hlídá nějaký Kudrnatý Voříšek, má možná každá jeho Noha v záloze připravený Klus, aby v případě potřeby všechny Rozehnal. Dbejte i na Zelený Trávníček, aby nebyl Suchý. Musí se na něj často stříkat Voda, protože kdyby náhodou nastal nějaký Nečas, mohl by zůstat Malátný. A jestli to na tebe přijde, Skočdopole a pěstuj pro sebe i pro jiné. Když bys zasadil Celer, dbej na to, aby neměl Tlustý Košťál. Obdobně je na tom i Řeřicha.
Jakákoliv Louka je rovněž příležitost, aby se tu uchytil alespoň Heřmánek nebo Fialka, Křehká Růže či alespoň Čajová Růžička nebo Šípek.
Každá Rodná Hrouda, každá Brázda i Široká Strouha je příhodným místem, kde se může urodit dherná Pšenička. No a z ní se přece dá například jako Výborná Svačina přichystat Chytrá Kaše a dokonce Pečená Světlá Žemlička nebo Rohlíček ale i Sladký Koláček či Karásek. K tomu už jen Silná Káva
Přejme Dobrý Život i všem lidem kolem nás, všem jakéhokoliv Národa. Ať už je někdo Čech, Morava, Hanák, Slovák i Slováček, Polák i Poláček, Němec i Němeček, Rakušan, Francouz, Srb, ale i ten Pražák a o něco dále třeba Říman i Maličký Římánek. Na jménech, pořadí ani profesích nezáleží.
Prvý nebo Pátý, Petr nebo Pavel, Kupec, Sklenář, Truhlář, Bednář, Pekař, Pluhař, Uhlíř, Šafář, Kovář anebo i Kovařík, Sedlák či Skromný Sedláček, Švec či Tichý Nádeník, Kameník či Kameníček, Písař či Písařík, Žák i Žáček, Lepič, Topič, Soukeník nebo třeba Doktor. Nechť se každému vyhne Chudoba a je Brzobohatý aby z něj byl Nekonečný Boháč. Taková Bohatá Hvězda už potom následně nezkoumá, jak byla ta Veliká Hromada peněz vytvořena. Zda byl na jejím počátku pouhý Drobný Stříbrný Čtvrtníček, Česká Koruna nebo Pevný Švýcarský Frank.
Nikdy by však u tebe neměla zavládnout Pýcha. Dávej prostě pozor, abys nikdy neměl Kulový a nebyl Švorc. Kdoví, zda by se takový Krok vůbec ještě někdy Navrátil. Každý Stav hojnosti je Jedinečný a musí být jako Nekonečný Svátek. A je úplně jedno, jaký je to den nebo Měsíc. Středa nebo Pátek, Sobota i Neděle, Leden, Duben, Květen, Červenec nebo Listopad.
Poddaný nebo Vladař, kdokoliv nabere Kyslík a popadne ho Zápal či Hořava, může se dnes cítit jako Rytíř, zítra jako Princ nebo Král i Císař. V duchovních oblastech potom například jako Pastor, Opat, Biskup a snad i Papež nebo dokonce Nebeský Gott, který možná bude jednou Svěcený. Každá příležitost je Vlasatá, je jen potřeba, abys jí Chytil za Pačes!
Buď také často jako Dítě a podívej se na sebe i z jiného úhlu, klidně jako Šašek nebo Kašpar.
Byla by dhera, aby tě v tomto roce neovlivnil nikdo Skuhravý, Podivínský, Slabý, Tupý, Marnivý, Nevrlý, Hubatý, žádný Křikava, Brumla, Křivánek, Mazánek nebo Plačková. Nedopusť aby tě kdokoli kamkoli Kroutil, něco na tobě Loudil nebo tě nevhodně Přerost. Tvůj přístup ke všemu musí být vždy Dobrovolný. Neposlouchej žádný Neveselý Hlas a nikdy nedopusť, aby ti jakýkoliv Kumpán přesvědčil abys Kouřil nebo aby tvoje Bašta byla nějaký Syrový Nejedlý pokrm. Například velké množství Kysela. I když se možná cítíš jako Hrdina, pořádný Tvrdík a Nebojsa, mohlo by to mít Krátký Konec. A to by byl Pech! Konečná Hrůza může být velice Vostrá. Taky nikdy Nejezchleba, který je Starý. Přece nechceš, aby ses někde Zakopal
Naopak si přej, aby o tebe Zavadil někdo Hodný a Spanilý, kdo by tě prostě Zvelebil. Co takhle Dobrý Kuchař, který umí Chutný Večeře nebo nějaký Roztomilý Vinař?
Výborný by bylo, aby každý Správný Samec taky alespoň trochu Šoustal. Aby ho nebolel Šourek nebo jak se lidověji říká Pytlík. Ideální pro takovou věc se jeví, pokud se k tomu najde nějaká Horlivá, Jebavá a ještě k tomu Líbezná a Laskavá. Je-li to Sekáč, není ani nutné aby jí Líbal, nemusí prostě padnout ani jeden Kiss a přesto Možná vznikne Medový příběh. Stačí jeden jediný Rychlý Trefný Amorův Šíp a najednou je tu Miláček jak Hora. Někdo by radostí Vyskočil, někdo by rád jen Koukal, jiný z toho může být úplně Jalový
V žádném případě ne jako Poslední přání ti přeji Železný zdraví a ať se ti vyhne každá Neduha. Buď Statečný i Opatrný. Nejsi přece žádný Prostý Nováček. Buď Pokorný ale braň se, kdyby tě kdokoliv Odstrčil. Buď Slušný a na nikoho nebuď Hrubý. Nevystrkuj nikdy žádný Divoký Růžek, raději druhé překvap jako Anděl. Buď Pilný, aby tvoje Hlava byla Chytrá. Nechovej se jako Holobrádek, Vocásek nebo dokonce jako Baba a nikdy na nic neházej Bobek! Abys za sebou nezanechal žádný Smutný Otisk. To není dobré, i kdybys to nějak ikryl.
Vidím, že tenhle rok zajisté nebude mít žádný Mráček, nebude Marný ani Ztracený. Jeho Hlavička Skládaná z dvojek a nul přímo nabízí, že to budedhera. Začíná Jedinečná Procházka. Přeji ti, aby to pro tebe byl Hladký, Štědrý a Zlatý Věk!