21. září 2019

Antropolobůh - napsal Jiří Tichý

Už od pradávna se ví, že antropolog je něco jako polobůh, který sleduje lidi z obláčku a snaží se do chodu věcí tam dole nezasahovat, aby zůstal svět pestrý, rozmanitý a prostě přirozený. 
Jednou si jeden takový antropolog zkoumal amazonskou vesnici, kde žije kmen, známý pro svou mírumilovnost. Snažil se, aby o něm nikdo z kmene nevěděl, aby ničí chování neovlivnil. To samozřejmě vyžadovalo tu nejmodernější technologii. Observatoř na stromě i jeho plášť měl digitální simulaci pozadí, v podstatě něco, jako má chameleon.
Využílal také robotického tukana, který monitiroval život v pralese z ptačí perspektivy.
Takto studoval svůj kmen několik měsíců, až si kmen docela zamiloval.
Jednoho dne však díky tukanímu oku zahlédl blížící se nebezpečí. Ke kmenu mírumilovných se blížili bojovníci jiného kmene, masožrouti.
Antropolog se o kmen bál a protože se nedokázal jen dívat, jaký masakr se bude dít, jako deus ex machina sestoupil ze své pozorovatelny. Přispěchal k mírumilovným a využil svou výzkumnou technologii k zamaskování celé vesnice.
Věděl, že bude prozrazen, ale věřil, že díky tomu zachrání jeden kmen před záhubou. Nevěděl však, že masožrouti mají s mírumilovnými dohodu míru díky léku proti smrtelné a velmi nakažlivé horečce a právě běží pro pomoc.