16. března 2019

Dobeška tleská - napsala Ivana Loudová


Zdravím všechny nadšence z vydařené soboty na Dobešce! Kdo byl, užasl. Kdo chyběl, myslí pohasl. Sál se naplnil. Lidé se pohodlně usadili. Světla zhasla a na scénu se připravili čtyři tvůrčí přeborníci - Dana, Yakeen, Monika, Klára...

Dne 16.03.2019 v 19:00 hodin se konal večer plný čtení příspěvků mladých, mladších i nejmladších a starších autorů amatérů. Podpořit mladé pisatele přišla i dcera Arnošta Lustiga, Eva Lustigová. Vyprávěla, jak ona vnímala svého otce a o novinkách v jejím životě.

Jazzovou hudbou mě příjemně naladila matka s dcerou Emingerovic, Eva a Magdalena, jež hrou na klarinet doprovázel tatínek hlavní představitelky a organizátorky večera, Dany Emingerové.  Svůj příspěvek četl i syn Dany, Šimon.













Obecenstvo naslouchalo všem slovům, jež přednášejícím plynula z úst.
Potlesk a večer nazvaný Čtení autorských příspěvků podle Arnošta Lustiga pokračoval svižně, jako když družstevníci pilně plní pětiletku. Žádné zaváhání. Organizace podchycena tak, jak má být a spokojení posluchači toho byli důkazem.

Vynikající příspěvek z doby před třiceti lety s jedinečným osobním příběhem přímo z první linie děje přečetla Asija. Dáma s kouzelným přízvukem a tatarským původem, která se právě v listopadu roku 1989 ocitla poprvé v Praze a zažila tak velice významnou část historie naší vlasti.

V průběhu akce se křtil audiodeník Yakeena J. Heluse Cesty perské a kniha A co když je to láska od Kláry Dvořákové, blogerky Olívie Úžasné.






Živelný večer v plném slova smyslu byl závěrem odměněn potleskem, který i s úsměvy šel od srdce.
A co vzkázat těm, kteří nepřišli?
Chyba! Chyba! Chyba!

Eva Lustigová na Dobešce - video zde




















Příště, až vás někdo pozve na akci zcela odlišnou od klasických divadelních představení, JDĚTE!
A proč?
1) Nové může být dobré
2) Zjistíte, že i obyčejní lidé z davu mají nadání k psaní malých i velkých věcí
3) Pobavíte se a příjemně strávíte večer
4) Uvidíte Danu, Evu, Magdu, dědu i babi v rodinném představení, což nikde nemají
5) Četla jsem i já, obří trémistka 
A co víc? DOKÁZALA JSEM TO!