8. listopadu 2018

Jsem moucha na skle - napsal Jan Smrčka

Řeknu vám, být moucha není žádný med!
Musíte být rychlá a pohotová, lítat jako obratný stíhač za války. Nechápu, proč si každý myslí, že musí ulovit zrovna nás! Přitom toho od života moc nechceme. No řekněte, co můžeme chtít od života při své velikosti? Hovno! O něj nám jde především a všichni nám jej snad závidí a proto nás chtějí zabít nebo ulovit. Chci si odpočinout, posadím se a hele! Už se na mě řítí chlap s plácačkou.
Myslí si, že když jsem malá, tak jsem hloupá. Ne, ne, na tohle neskočím. Mám dvě oči rozdělené na moc oddílů. Ani nevím na kolik. Mám tak dobrý obraz, že vás nemohu přehlédnout. Rychle pryč! To byla šlupka... To jsou ta jejich okna! No nevadí, ale kudy teda ven? Zase plácačka. To nemyslí vážně! Aha, tudy.
Ucítila jsem čerstvý vzduch a taky...No jo, tak rychle k němu! To je krásně čerstvý a jak chutná, mňam! To jsou způsoby. Já mám hlavní chod a do toho vlaštovka. Tak jo, proletíme se! Já ti ukážu, kdo je letecký eso. Já nebo Rudý baron? Nevybrala, cha. Tohle bylo o fous, ale pozor, ony jsou na mě dvě. Jestlipak se srazíte, děvčata. Vezmu to k mostu, tam se schovám. No pěkně zdravím, vy se tady schováváte a já si můžu křídla strhat. Viděla jsem hostinu a chutnou. Stačila jsem ochutnat. Je pod stromem v parku, víte kde? Bacha, zase jsou tam ty stíhačky od radnice.
Nazdar madam, vy jste tu nová? A odkud? Aha, že zrovna k nám! Jak se tam maj? To jsem čekal. Víte co, zvu vás na prima ňamku. Je tam toho dost a je to čerstvý. Asi po vlčákovi. Ty toho sežerou a vyserou, to si jeden pošmákne. A jak to voní!
Jdeme na to? Podívám se, jestli je čistý vzduch, a poletíme.













Zadání - napište 10 řádek na téma:
Jsem...
... kámen v poli,
srdce zvonu
socha na mostě
houslový smyčec
lesní stezka
hradní brána
kříž na vrcholu hory
vrak v moři
moucha na okně
lavička v parku
kostka cukru
spermie plující k vajíčku
chřipkový bacil
pampeliška uprostřed trávníku
kapka na skle
památný strom
mozol na dlani
jehla gramofonu
klapka starého klavíru
vybledlá fotka v rámečku