23. května 2018

Venkovské letiště - napsala Regína Bělohoubková

Venkovské letiště působí na první pohled lehce ošuntěle. Přivítá vás velká brána s reklamou na vyhlídkové lety, za kterou je plácek na parkování. Přízemní budova se nazývá Céčko a je v ní kancelář letového provozu, oblíbená klubovna s barem, sklad padáků a nabíjárna baterek.
Kancelář letového provozu je doménou náčelníka a díky jeho kouření má svoji charakteristickou vůni. Po rekonstrukci v posledních letech dostalo Céčko plastová okna a žlutou fasádu, takže funguje i jako dobrý navigační bod.

Před Céčkem je venkovní posezení, kde se konají ranní brífinky a pokud členové aeroklu zrovna nelítají, nebo se nevěnují zvelebování letiště, najdete je určitě tady pod slunečníkem s hrnkem kafe v ruce. Velká budova vedle starého hangáru slouží jako ubytovna.
Na nějakou rekonstrukci asi nejsou peníze, tím pádem není zrovna vábného vzhledu, ale pokud potřebujete nouzově přespat, dá se to přežít.
Obvykle ubytovnu využívá omladina po divokých večírcích. Starý hangár pamatuje kouzelné doby rozvoje letectví po druhé světové válce, což potvrzuje stařičký kluzák pověšený pod stropem.
Vedle starého hangáru je hasičská nádrž, kam se hází adepti létání, po jejich prvním sólo letu. Zato nový hangár je jako pohled do budoucnosti - světlý a prostorný. Parkují v něm ultralighty a novější malé motorové letadla.
Z hangáru se vyjíždí na pojíždecí plochu, kterou se letadla dostávají na takzvanou plochu. Plocha je travnatý posekaný prostor, kde letadla vzlétají a přistávají.
Pokud se nudíte můžete pozorovat sysli, kterým posekané plochy vyhovují. Jenom při pohybu po ploše musíte dávat pozor na díry, kterými ústí jejich podzemní bludiště chodeb.