25. května 2024

PSANÍ DÁVÁ KŘÍDLA - ZPRAVODAJ 5/2024

Milí přátelé psavci!
Chystáme nové turnusy desetidílných kurzů

„Pro mě jsou dlouhodobé kurzy jako droga. Nemůžu přestat,“ přiznala Anička Vocelová i další její spolužáci. A tak ještě před létem rozjíždíme po krátké pauzičce třetí turnus cestopisných seminářů s návštěvami zajímavých hostů. Povídkové kurzy s odbočkou k psaní knih dobíhají, takže ještě máte možnost přijít se na některou čtvrteční lekci po domluvě zdarma podívat. Také učíme vysokoškoláky a středoškoláky. Je radost s mladými lidmi pracovat a bořit v nich tak často vypěstovanou školní nechuť k psaní. 
Hezké čtení Vám přeje Dana



V úterý 28. května začíná desetidílný kurz psaní cestopisů
Pravidelní účastníci už publikují v médiích. 
Přidejte se k nám a využijte slevový kód V5D3F3DZ.



Mnozí účastníci seminářů už mají vlastní knihy

Dana Emingerová a Petr Pravda, reportéři časopisu National Geographic, vám poradí, jak vystoupit z řady anonymních autorů. Zábavnou metodou zpětné vazby učí, jak psát o zážitcích z cest. Desetidílný podvečerní on-line kurz začne v úterý 28. května, koná se jednou za čtrnáct dní od 17.30 do 20.30. Lekce navštěvují zajímaví hosté - profesionální cestovatelé a šéfredaktoři cestovatelských rubrik. Připojte se a brzy můžete i vy publikovat v médiích jako mnozí účastníci předchozích kurzů. Nataša Richterová právě křtí Kuchařku z rybářské chaty na pobřeží Norska. Yakeen J. Helus má cestovatelský blog a vydává si knihy jako namluvená CD.



Povídkové semináře on-line i prezenční v Opletalce se rozběhnou nanovo v září. 
V létě však chystáme jedno či dvě tvůrčí setkání navíc, abyste nezvlčeli. 
Pište, kdy můžete, do tabulky zde.



Deset let na univerzitě v Plzni
Dana a Nataša učí studenty komiksu psát scénáře k budoucím výtvarným projektům

Letošní letní semestr byl náročný. Do semináře scenáristiky a tvůrčího psaní chodilo čtrnáct studentů. Zvládli jsme ale vše:  Lustigovy literární cihly (popis, dialog, akce) i pět způsobů dobrého psaní podle Aristotela. 
Frekventanty těšilo vymýšlet vtipné pointy a sledovat, jak se s úkoly popasují ostatní spolužáci. Na závěr museli vymyslet příběh podle vzorce: někdo někam jde, něco se mu tam přihodí; jde tam další den a potvrdí si to; po roce se vrátí a zjistí, že vše bylo jinak.



„Na semináři panovala bezpečná atmosféra, kde jsme se nemuseli stydět za cokoliv. 
Vyzkoušela jsem si spoustu poloh psaní. Hodně jsem se zlepšila, píšu spontánněji.“
Regina, studentka Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara 





Spolupráce s Národním muzeem
Dana pomáhá středoškolákům s texty pro Kroužkovací stanici v Hostivaři

S žáky hostivařského Gymnázia bratří Čapků dokončujeme projekt panelů pro pražskou Kroužkovací stanici Národního muzea, která je v sousedství školy. Studenti na ně napsali i to, jak celý projekt vznikl:
„Většina lidí neví, jak si představit kroužkování ptáků. A už vůbec ne, že u nás v Hostivaři existuje kroužkovací stanice, natož že je naše jediná v České republice. Tak se Národní muzeum rozhodlo zviditelnit ji prostřednictvím informačních tabulích. Napadlo je uspořádat soutěž Náš soused kroužkovací stanice pro žáky okolních škol, aby panely byly mladistvé a zajímavé. Jako vítězové jsme dostali za odměnu i kurz grafiky a tvůrčího psaní s profesionály. Textaři se učili se spisovatelkou Danou Emingerovou, grafici studovali s Martou Maštálkovou.“



Paní učitelka nás přihlásila do projektu Náš soused kroužkovací staniceUž od začátku se mi do toho spolu s dalšími spolužáky vůbec nechtělo. Bohužel jsme soutěž o nejlepší autorský tým vyhráli.
Matouš, student gymnázia bratří Čapků




Co dělají naši lektoři
Yakeen zazáří v improvizaci

Přijďte se 3. června podívat na Yakeena, který bude vystupovat v závěrečném představení Školy improvizace. Ukáže, co se během roku naučil. Vstup je zdarma po rezervaci místenky. Kdo má chuť, může Yakeena podpořit v 19.30 v Podskalské 14, vždyť nejlíp se hraje před plným sálem.



Literární soutěže
Kurz pro vítěze na Vyšší odborné škole publicistiky

Strávili jsme neděli se studenty od čtrnácti do osmnácti let na Vyšší odborné škole publicistiky ve Spálence, kde se konal workshop pro vítěze šesti ročníků literární soutěže Ivony Březinové. Byla radost učit tolik talentovaných mladých psavců!
„Za workshop tvůrčího psaní jsem moc vděčná. Naučila jsem se třeba používat Hemingwayův shit detektor - vyhazování zbytečných slov. Bylo to super,“ pochvalovala si čtrnáctiletá Natálie.



Můžete se hlásit i na víkendové kurzy. Učíme nově v zajímavých prostorách Asociace vzdělávání dospělých v centru Prahy s úžasným výhledem na Karlovo náměstí
Nejbližší volný termín je v říjnu.

Květnový víkendový kurz se konal už potřetí v učebně AVID. Díky za krásné inspirativní prostředí!







Starší NEWSLETTERY najdete zde nebo na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.