10. března 2024

Tři prasátka a jak to bylo dál - napsala Martina Křížková

Znáte pohádku o třech zachráněných prasátkách? A jestlipak víte, jak to bylo dál?
Všechna prasátka se zamilovala a odstěhovala za svými láskami prasničkami.
Nejmladší prasátko, to s tím opravdovým domem z cihel, se odstěhovalo do Japonska, na ostrov Honšú. Prostřední prasátko, které stavělo dům ze dřeva, se odstěhovalo do Ameriky na Floridu. A nejstarší s domečkem z papíru přesídlilo do vedlejší vesnice v Jižních Čechách.
Prasátka si musela znovu postavit nové domovy. Nejmladší na ostrově Hónšů si řeklo: „Hmm, tady stavějí všichni domy z papíru, ale já se na to neohlížím a postavím pevný dům z cihel. Že se to proti vlkovi v Čechách třikrát vyplatilo!!“ A postavil krásný pevný dům.
Prostřední prasátko na Floridě si řeklo: „Tady v Americe se hodně staví ze dřeva. To umím. Ale když si vzpomenu na vlka, raději bych měl postavit něco fortelnějšího.“ A postavil pevný dům z cihel.
Třetí prasátko stavělo dům ve Slavonicích. Trvalo mu to v Čechách samozřejmě pětkrát déle než jeho bratrům ve světě, ale nakonec i on postavil pevný dům z cihel.
I udeřilo na ostrov Honšů zemětřesení. Všechny papírové domy samozřejmě spadly, ale nábytek zůstal nepoškozen. Nádherný dům prasátka se rozlomil na dvě půlky a veškeré zařízení bylo zavaleno sutí. Prasátko bylo šťastné, že se ženou zachránili holý život.
I přehnal se nad Floridou hurikán. Všechny domy ze dřeva popadaly, jen dům z cihel odolal.
A v Čechách se nic nestalo. Žádná extra zátěžová zkouška.

Poučení: Je těžké přenášet jednu zkušenost do jiných zemí. Vždycky musíš zvážit víc okolností.