9. března 2024

Jak postupují při psaní King, Lustig, Hemnigway a Rollingová - připravila Dana Emingerová

Jsou autoři, kteří - jako třeba S. King - hodí postavy do dramatické situace a "nechají je jednat", takže nikdo do poslední chvíle neví, jak se příběh vyvine. 
"Někdy se vám díky dialogu povede báječná věc, kdy postava něco řekne a povídka najednou směřuje jinam, než jste chtěli," uvádí i A. Lustig. A to je to nejlepší psaní, když se vám to takhle vymkne z ruky, protože příběh vyjde z charakteru postavy, která si začne dělat, co ona chce. Ne co vy chcete. Vy byste řekli ano a ta postava řekla ne. A to mají autoři nejradši. "To je ta pravá literatura," říká Hemingway. A ne opisování života.
Jsou ale i spisovatelé, kteří mají vše promyšlené do posledního detailu. J.K. Rowlingová mluvila o vzniku struktury románové série Harry Potter v různých rozhovorech a interview. Prý získala inspiraci k napsání série knih o kouzelníkovi Harry Potterovi během cesty vlakem z Manchesteru do Londýna. Najednou se jí vynořil v hlavě obraz mladého chlapce, který je čarodějem a studuje na škole čar a kouzel. Hned začala rozvíjet příběh kolem této postavy.
Vytvořila rozsáhlý plán pro celou sérii, včetně klíčových událostí a osudů postav. J.K. Rowling měla celkovou představu o konečném ději a vývoji postav v sérii Harry Potter již před tím, než napsala první díl. Měla jasné představy o tom, jakým směrem se příběh bude ubírat a jak postavy skončí, ke každé měla celý životopis, stejně jako k dalším detailům. To jí pomohlo vytvořit a propojit jednotlivé díly série tak, aby tvořily koherentní a do sebe zapadající celek.
V průběhu psaní měnila a upravovala jen některé detaily, ale obecně měla pevný rámec pro celou sérii od samého počátku. Tím bylo možné v knihách postupně odhalovat stále nové a hlubší vrstvy příběhu, což bylo jedním z klíčových faktorů pro úspěch série Harry Potter. Už od začátku si zvolila formát sedmi knih, což odráží tradiční literární strukturu a také odpovídá sedmi letům, které Harry stráví na Bradavické škole čar a kouzel. Každá kniha zahrnuje jedno školní léto a novou výzvu pro Harryho.