11. října 2023

Moje cesta bez Prátru - napsal Kryštof Pravda

Tři životy, tři kytaristi bez talentu hrát na kytaru, tři lezci, bruslaři a trenéři. Šachisti? Ale jo, to taky. Rybáři? To je snad jasný. Tři mušketýři, kteří se nenechají ve štychu. Pravda, Pravda, Pravdoucí. To zní úplně, jako bychom všichni byli stejný. Tak trochu možná.
Jen vám to teď jednou větou celé vyvrátím. Tak já mám v hlavě bicáky, další brácha by furt betonoval, tedy krizový manažér, a poslední je bohém, kterého málokdy vidíte nohama na zemi a vypadá jak Harry Pottter…
NO a co teď? Přec mění se něco nebo ne? No, ale jo. Vše se mění k nepoznání. Já jsem se přece nenarodil s bicákem na hlavě.
Jak moc mi budete chybět. To už jsme něco zažili, co? Procestováno… no jéje. Pomoci a rad, co jsem od vás dostal. No, ale tak taky jako mazánek jsem si nenechal mockrát poradit. Kolik asi vrcholků Dolomit na hlavě máte kvůli mně. No, dobrou většinu určitě.
A teď jsem na cestě. V bačkorech už nejedu. „Jéééé“ už mi nepomůže. Ani svému nejoblíbenějšímu vtipu se už nesměju: „Šel král a pokadil se.“
No, dobře, tak je to furt vtipný, ale jen protože je to tak blbý.
Nevím, kam mířím. Snad kupředu a né zas jeden krok zpět. To by docela už bodlo. Mám vše, co jsem si potřeboval zabalit? Jedu sám. Vše nechávám za sebou. Nový Svět puštěný v sluchátkách a nový svět za louží. Nikoho tam nebudu znát. A jak přemítám a letím zároveň letadlem, tak se začnu obávat toho nejhoršího. Mám své náhradní brýle?
A mám je. To asi budu mít po dědovi, že furt něco hledám. Mít sedm dioptrií není taky žádná sranda.
Co mi to před odjezdem děda řek: „To je taková tvoje cesta do Prátru co? Hlavně si sebou vem poslední šachůvku z Lidovek, je to šíleně zapeklitá úloha.“
No, a měl pravdu. Dobré tři hodiny jsem nemohl jíst, spát… prostě nic, ale nakonec jsem na to řešení přišel.
A co je ten Prátr se možná ptáte? Co mi tím chtěl říct?

Jestli Vám to nic neříká, tak je to moje nejoblíbenější rodinná pohádka z dětství o výletu na pouť. Jedeme jako špunti autem ze Senohrab do Prátru. Naše posádka je bratranec, sestřenky, bratři, děda a já. Do školy nemusíme. Budeme asi trochu hladovět po cestě, ale všichni dostaneme na místě cukrovou vatu. Na horské dráze budeme ječet a bude to děsná legrace.

Bez vědomí babičky. Neboť hlavním záporákem toho to příběhu je naše nejhodnější babička. Ta nás nechce pustit, a tak děda dostane nápad, že nás všechny dá do kufru, aby nás jako babička neviděla, a propašuje nás na pouť. No, a jak tak nad tím přemýšlím, tak už vám nedokážu říct, jak to přesně končí. Nejspíš jsem usnul a objevil se na pouti. Možná babička přišla do pokoje, kde nám děda vyprávěl před spaním pohádku, vytahala dědu za uši a i pěkně seřváno dostal. Tím pádem bylo po pohádce. Nebo to žádný konec nemá.

No a proč o tom vlastně mluvím.

Asi furt trochu doufám, že všichni jste skovaný v zavazadlovém prostoru a že jedeme do Prátru. Že si užijeme srandu a budeme jíst cukrovou vatu na pouti. Že vás zkrátka stále následuju, jak do teď mi bylo zvykem.

Přemítám v oblacích, že mi to nošení kýblů plného štěrku na betonování v Pikovicích bude zatraceně chybět. Že lezení, kurzy psaní a kroužky bruslení, obědy u Šemíka, drtivé porážky s „bílejma“ To vše se stane na nějakou dobu pasé.

Nemluvě o tom, že „Posledním schodem“ jsem odešel od svého jediného domova, který jsem zažil a znal. S tím jsem z Dobešky odešel i od Vašeho příkladu, abych si vybudoval svojí vlastní cestu. Rovnici, která mi bude dávat smysl. Vyrážím jak Hloupý Honza do světa, abych se stal a vrátil jako nejbohatší muž v Babylónu.

Dostal jsem ten nejlepší dárek na cestu a rady, který jsem vždy měl. Být jeden z vás. Jeden ze tří bratrů a ten nejmladší. Je to pořádná škola života, která mě dovedla až sem. Za to bych vyházel všechny dárečky z „vokna.“

A tak Vám přeju, ať se vám daří. Ať jste zdravý a šťastný. Ať milujete a máte rádi lidi a oni vás. Ať máte po svém boku bezva ženskou. Nezapomeňte poselství z pohádky o Prátru, i když je to trochu jak život je jako pomeranč.

Když budete s něčím potřebovat pomoc, poradit. Dát někomu do držky nebo jen tak pokecat u piva, jsem tu pro vás. Teda zatím, než si najdu ženskou. Kdo ví, jak to bude pak.