14. října 2023

Háček: Nezvaný host - napsaly Jana Brabcová, Klára Zborníková, Mia Křižková a Jana Labutová

Nikdy neotvírej dveře
Pokyn zněl jasně: ,,Nikdy neotvírej dveře cizím lidem," varovala vždy naše matka. Ale co když je za dveřmi člověk, kterého znám. Jak člověk zná své lidi ve svém okolí?
Co když stojí za dveřmi osoba, kterou znáte, ale ve skutečnosti je to Váš nezvaný host.
Klára Zborníková

Zadání:
Napište dramatičtější háček k příběhu Nely na téma NEZVANÝ HOST.

Mám se bát? 
NIKDY NEOTVIREJ DVERE CIZÍM LIDEM, kladla mi na srdce máma tak často, že jsem tu větu po ní opakovala s nechutí a otráveným výrazem. Když jsem byla malá dokola mi opakovala, že nesmím otevírat nikomu, koho neznám. O to víc, když jsem doma sama. Jasně mami.. komu bych tak asi otevírala. A proč by mi někdo vůbec chtěl ublížit? Vždycky jsem si představovala, že přes kukátko uvidím temnou postavu v černém kabátě, dlouhými mastnými vlasy a úlisným výrazem. Nikdy jsem si ale nemyslela, že opravdový zloduch je blíž, než si myslím, vypadá v celku normálně. Někdy totiž nezvaným hostem, který nám doopravdy ublíží může být člověk, který je našemu srdci nejbližší. Já mu například otevírám mu dveře téměř každý den a říkám mu mami.
Mia Křížková

Rande
Co když to není ten pravý? Co když tam nakonec nepřijde? Zase mám drobky u pusy. A zmačkanou sukni. A rozmázla jsem si řasenku. Co když to nezvládnu? Co když se mi udělá blbě? Ježišmarjá, zamkla jsem dveře? V hlavě mi zní tisíce dalších pochybností. Mí NEZVANÍ HOSTÉ.
Jana Brabcová


Vnitřní strach
Bolí to. Ptáte se, co mě bolí? To zjištění. Ten vnitřní strach. Že ublížit mi nemusí jen někdo cizí, nezvaný, kterému zlo kouká z očí, ale člověk, který je mému srdci blízký. Prostě někdo, od koho bych to nečekala.
Jana Labutová