12. září 2023

Psaní dává křídla - ZPRAVODAJ 9/2023

Milí přátelé psavci!

Strávili jsme společně s režisérem a hercem Milanem Šteindlerem prodloužený víkend na scenáristické dílně pod Králickým Sněžníkem. Pro horského ducha Stamichmana jsme tam oživili další pohádkové bytosti.
Do dlouhodobých kurzů, které doběhnou v listopadu, se velmi intenzivně zapojily Klára Dvořáková s Natašou Richterovou. Vydařil se nový desetidílný kurz psaní cestopisů s Petrem Pravdou. Dopsala jsem knihu o Loučeni a 6. zámeckou literární dílnu plánujeme v listopadu. 
Rezervujte si v kalendáři 1. prosince na tradiční předvánoční autorské čtení. Na Dobešce budeme křtít i Natašinu knihu Kuchařka z rybářské chaty, už je v tiskárně.
Hezké čtení Vám přeje Dana



Předvánoční literárně-jazzový večer s autorským čtením 

bude letos na Dobešce v pátek 1. prosince.


Dejte vědět na info@danaemingerova.cz, kdo chce vystupovat. Do předmětu napište DOBEŠKA.



Nahlédněte do rubriky Divné zvyky

Dlouhodobý kurz cestopisů pokračuje další sérií
Novinka v nabídce

S novinářem a cestovatelem Petrem Pravdou jsme celé léto vedli desetidílný kurz cestopisů. Po jeho skončení jsme se radovali, že mnozí jeho absolventi nejen šlapou na paty profesionálům, ale některé žurnalisty svou nápaditostí v psaní a zajímavými cestami už i předčí! A přece budeme na přání účastníků od středy 18. října pokračovat dál. 
Lekce zpestří návštěvy cestovatelů a novinářů, jako je šéfredaktor National Geographic Tomáš Tureček, píšící horolezec Mára Holeček, jeden z nejlepších reportérů -cestovatelů Milan Vodička...  
Výhodou cestopisného kurzu je, že se člověk dozví i mnoho zajímavého a získá tipy na výlety od ostatních, píše Michal. Martin dodává: Mám zájem o pokračování, protože chci seskládat knížku z různých cestovatelskych zážitků.
 



Ve středu 18. října začíná další turnus 


Členové Klubu Psaní dává křídla mohou do konce září uplatnit slevové kódy, 
o které lze požádat na info@danaemingerova.cz



Povídkový kurz v prostorách Akademie ČTK s Natašou
Dlouhodobé kurzy dobíhají 
Nové turnusy vypíšeme od ledna

To nejcennější, co desetidílné kurzy nabízejí, je komunita podobně naladěných lidí, kteří vám a vašemu dílu věnují svůj čas, pozornost a zpětnou vazbu. Intenzivní výuka zahrnuje deset seminářů každých 14 dní. Pokročilí pracují na povídkách pro společné knihy i na knihách svých. Začátečníci pochopí, že psaní je řemeslo jako každé jiné, které má svá pravidla. Ta je však možné porušovat, pokud to funguje. A jestli to funguje, si lze vyzkoušet v bezpečném prostředí při debatách s ostatními účastníky kurzu. 


On-line kurz psaní knih s Klárou



„Problémem civilizace je, že narůstá pomalu, milimetr po milimetru, a její tenkou slupku můžete seškrábnout za týden, za měsíc… Je snadnější ničit než rozšiřovat civilizaci, stejně jako je snadnější najít nepřítele než přítele.“
Arnošt Lustig



Já chci být člověk - zpráva Arnošta Lustiga o humanismu 
Po Bruselu a Praze výstava míří do Brna

Nadační fond Arnošta Lustiga pořádá ve hvězdárnách evropských metropolí mezinárodní putovní výstavu, jejímž cílem je promlouvat hlasem humanismu světového spisovatele Arnošta Lustiga. Nekonvenčně znázorňuje nejen to, jak může člověk přežít nepředstavitelné věci a uchovat si lidskost, ale i propast mezi pokrokem, který lidstvo učinilo ve vědě, a „zaostalostí“ v tom, jak být člověkem. Ze Štefánikovy hvězdárny na Petříně putuje výstava na Moravu. Vernisáž v Brněnském planetáriu proběhne v úterý 12.9. v 17 hodin.



Čtení pohádek s vílou Brusinkou z naší knížky 

Novodobé pověsti o Králickém Sněžníku
V Dolní Moravě milují naše pohádky

Od roku 2016 spolupracujeme s Dolní Moravou. Nejdřív jsme probudili k životu zdejšího horského ducha Stamichmana, vydali jsme dvě knížky o tom, jak se pod Králický sněžník dostal. Vytvořili jsme mu rodinu - maminku Marahwu, což je víla z pramene Moravy a dcera boha Peruna, která se zamilovala do lovce mamutů Mana. Každý rok jsme pak přidávali i kamarády - víly a skřítky. Na letošní literární dílně k nim přibyly další tři postavičky: včelka Andělka, víly Brusinka a Borůvka.



Děkujeme za krásné příběhy o včelce Andělce, vílách Brusince a Borůvce. Jsme za ně moc rádi, skvěle naplňují naše představy. Ba co víc, dokonce je předčily. 
V létě už naši animátoři četli pohádky dětem.
Tomáš Drápal, obchodní a marketingový manažer, Dolní Morava



Scenáristika s Milanem Šteindlerem
Výlety v Dolní Moravě

S legendárním Sklepákem a jeho partnerkou Lilly jsme si tři dny užívali lekce scenáristiky i výlety do přírody pod Králickým Sněžníkem. Společně jsme vystoupali po Stezce v oblacích, přešli 90 metrů nad údolím nový Skybrigde a nakonec sjeli po bobové dráze.
Marek Bucko napsal: Potvrdilo se mi, že fajn lidé, kteří něco umí, nejsou nafoukaní (a že by i mohli a měli na co!). Jedou ve svém volnu do totální krutoprdele (Dolní Moravo, promiň), aby se podělili o to, co umí s úplně cizími lidmi. Jen pro to, že to tyto lidi zajímá. Děkuji, Milane, Tobě i Tvé Lilly.



Martinovi Tomáškovi se splnil sen
Podruhé s autorem knihy Duši nespoutáš 

Po čtyřech letech jsme se zase potkali. Pod Králický Sněžník z blízkého Zábřehu přijel Martin Tomášek. Opět s maminkou a se svou tetou. Jako v dubnu roku 2019. Tehdy jsme mu slíbili, že mu vydáme knížku. Vyšla v lednu 2021 a jmenuje se DUŠI NESPOUTÁŠ. Recenzi najdete na Neviditelném psu. Koupit ji stále můžete v knihkupectvích přes Kosmas i na našich stránkách. A co je u Martina nového? Prozradil, že sice vzdal spisovatelství, ale našel si konečně vysněnou kamarádku. Bere ho k sobě do rodiny i na výlety.





Objednat můžete zde
Co dělají naši lektoři
Nataša poslala do tiskárny Kuchařku z rybářské chaty

Byl únor 2021 a doba cestování nepřála. Zavřená doma jsem se nostalgicky probírala fotografiemi z výprav do Norska a pročítala příběhy z rybolovu na svém blogu. Chyběla mi vůně moře, rybiny, kamarádi rybáři a křik racků kroužících nad lodí. Abych se alespoň trochu do severních krajů přenesla, postupně jsem uvařila a upekla veškerý obsah mrazáku, který se skládal z úlovků z našeho posledního rybolovu. Tresky, makrely, mníci, zamražený rybí vývar. Některé recepty jsem měla v té době už sepsané – pro kamarády. Potřebovala jsem si udělat nějakou radost. Sestavila jsem si z fotek, receptů a příběhů fotoknihu. Když jsem ji držela v ruce, napadlo mě: Páni, tohle by mohla být netradiční kuchařka! Nebo netradiční cestopis! Takže jsem se rozhodla využít ten čas, kdy stejně trčím doma a pořád vařím, sednout a napsat něco, co bych sama chtěla číst. Propojit své dvě vášně – psaní a vaření.



Okénko do firemních kurzů
Dana učila lékárníky z Dr. Maxe

„Semináře psaní pro členy našeho vzdělávacího týmu v Rozdrojovicích u Brna jsem se zúčastnila moc ráda. Byla jsem překvapená, že firemní psaní jde učit tak zábavnou a při tom účinnou formou. Naučila jsem se psát stručně a výstižně bez slovního balastu a bez šroubováných vět tak, jak mluvím. Velmi podstatné je zaháčkovat si čtenáře strhujícím úvodem. Každý text je vlastně taková bajka - musí představit, o co jde, pak vymyslet zápletku i rozuzlení. Nakonec nesmí chybět poučení - tedy čtenář musí poznat, proč autor svůj příspěvek napsal. Mí kolegové byli velmi šikovní. Bavilo mě poslouchat jejich příspěvky.“
Eva Kořenková


Šestá literární dílna na Loučeni bude po novém roce. Už brzy vám dáme vědět přesný termín, přihlášení najdete na webu.





Starší NEWSLETTERY najdete zde nebo na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.