8. prosince 2016

Jak se Stamichman ocitl pod Králickým Sněžníkem

Ilustrace Tomáš Staněk
„To je tedy hrůza!” zlobil se Stamichman, když si ve své nové sluji pod horou Srázná svlékal cestovní plášť.
Asi proto, že je ze všech ochránců hor nejmladší, svěřili mu pouze takové mrňavé pohoří, které skoro vůbec nikdo nezná. Králický Sněžník je vlastně jen jediná hora, ze které vybíhá pět hřbetů…
“Krakonoš dostal na starosti Krkonoše, kde je nejvyšší hora Česka. Rampušák bude sídlit v Orlických horách s krásnou Kačenkou. Radegast má Beskydy. Tak proč já jsem nemohl dostat třeba Šumavu nebo aspoň Krušné hory!?” bouřil Stamichman.
A jak měl špatnou náladu, hned začal lidem škodit. Sedlákům na poli rozfoukal seno. Hospodyňkám naházel bláto na sluníčkem vybělené prádlo. Děti zaháněl prudkými deštíky a hromy, a babky kořenářky vyháněl z lesa kvílející meluzínou.
Teprve po pár dnech se vydal na obhlídku celého svého království. A začal se přesvědčovat, že zase až tak malé není. Jednou se zatoulal opravdu hodně daleko do údolí, kde našel rozbourané vesnice, pokácené lesy, nemocnou a hladem umírající lesní zvěř a zbědované a vysílené poslední přežívající lidi.
Stamichman zůstal zcela zaražen. Kdo to mohl udělat? Sevřelo se mu srdce úzkostí. Nikdy předtím necítil takovou bolest. V očích se mu vyhrnula obrovská slza. Setřel ji rukou, ale jak se kutálela dolů, ukápla na zem. Sílou lásky, kterou Stamichman procítil, se v místě kde se slza dotkla se zemí, rozevřela zem a z jejích hlubin vytryskl křišťálově čistý pramen vody, ve kterém se odrážela azurově modrá obloha. Stamichman byl dojat podruhé, a vyřkl: “Ať tato voda, zvaná “MODRAVA” (podle modré oblohy), pročistí každé místo tohoto kraje a přinese nový život a blahobyt každému, kdo se tady usadí. Ať odplaví vše zlé a kraji škodlivé, a já na to budu navždy dohlížet.”
Od té doby si Králický Sněžník zamiloval. A zjistil mnoho zajímavých věcí. Třeba to, že Králický Sněžník je třetím nejvyšším pohořím Česka a na každém rohu je nějaká tisícovka. Nebo že tři řeky, které stékají z hory Klepý, ústí do tří různých moří… Ostatně víte, jak se řece MODRAVĚ říká dnes?
(nápověda: Odstraněním jednoho písmene ze slova MODRAVA, dostanete název dnešní řeky – MORAVA.)


Irma Machačová a Marcela Hrubošová

-------------------------
Stamichman [štamichman] – každé hory mají svého patrona či strážce a na Králickém Sněžníku na Dolní Moravě panuje Stamichman. Je to horský duch, nosí kouzelnou hůl a své lidi v kraji má opravdu rád, jen jim občas provede nějakou tu lumpárnu. Jen tak, aby byla legrace. Samotné jméno Stamichman pochází z německého slova Stamm Gast [štamgast], tedy ten, kdo je někde jako doma a všichni místní ho tam znají. A Stamichman je doma na Králickém Sněžníku. Patří k němu odnepaměti.
Vybrané příběhy nalaznete na Dolní Moravě na Stamichmanově naučné stezce, která by měla spatřit světlo světa již na podzim. Příběhy budou doprovázet dřevěné sochy.