5. září 2023

Co Mohamedu Mekka, to Čechu Říp - napsala Anna Vocelová

„Co Mohamedu Mekka, to Čechu Říp,“ říká patriotický nápis na průčelí dřevěné Boumovy turistické chaty. Ta stojí na vrcholu hory, o níž se zmiňoval už Dalimil své kronice.
Žádné mléko ani strdí, jak sliboval praotec Čech, sice neuvidíte, zato dokáže tento čedičový klobouk zasazený nedaleko Roudnice nad Labem zavést na scestí lecjakého neznalého turistu.
Když se coby desetiletý žák vydáte na tento vlastenecký výlet s kompasem v ruce, magnetická střelka nekoordinovaně kmitá a ukazuje sever každou chvíli jinde. 
"Pančelko, pančelko, podívejte." 
Nepodívá se. Podobnou objevitelskou výpravu totiž absolvuje rok co rok už pěknou řádku let. Když se na 461 m vysokou horu vydáte po třiceti letech a dvakrát tolik kilech, rozhodně neřešíte, kde co komu kmitá, ani kde je sever. Proklínáte své tukové polštáře, ztěžující vám plynulý radostný pohyb vpřed. Spíláte každému ze špalíru turistů směrujících oběma směry. Těm, kdo míří nahoru za to, že vás předcházejí, těm druhým za to, že se vám pletou. Těšíte se, až dosáhnete kýženého vrcholu. Rychle rozešlete všem známým selfie u rotundy sv.Jiří a sv.Vojtěcha a pak... 
Pak konečně zakotvíte na lavičce u Boumovy chaty s orosenou dvanáctkou v ruce. S blaženým úsměvem si pořídíte další fotku a poté se už jen kocháte panoramatickým výhledem na různobarevné kopečky Českého středohoří. Dojde vám, že ač je Mekka mnohem profláklejší, Říp je prostě náš.

Úkol:
Zamyslete se nad tím, co by mohlo být jakousi symbolickou Mekkou Čechů - tedy místem, které by chtěli nebo měli v životě navštívit.