5. června 2023

Kutná Hora - napsala Hana Kotučová

V erbu hlava Turka, 
kterému klove oči krkavec
V rohu skelet havrana vydloubává oko v lebce. Kosti mě obklopují ze všech stran. Klenby, sloupy, oltář i lustry jsou z pozůstatků lidských těl. Jsem v kostnici v Kutné Hoře
Kolik mrtvých tady musí být? Zamrazí mě. Snažím se od smrti odpoutat a obdivovat detaily umění.

Vycházím ven z podzemí a oslepí mě žár slunce. Venkovní teploty dosáhly třicítky, tak dávám přednost přeplněnému autobusu před hodinovou chůzí.


Konečně ho vidím chrám sv. Barbory. Majestátně tady ční na vrcholku. Mé malátné tělo přivítá pozvání do jeho útrob. Najednou chápu, proč je pozdně gotické dílo na seznamu UNESCA.
Pětilodní chrám, zasvěcen patronce havířů s. Barboře je celý vyzdoben pozdně gotickými a renesančními malbami. Na chvíli usedám na lavici a nechám na sebe působit energii a ticho.

Venku se již ochladilo a já se můžu procházet parkem plný květinových koberců a obdivovat Barboru, její ozdobné gotické klenby, vitrážní okna a věžičky.
Po kamenné dlažbě s výhledem na vinohrady sestupuji do starého města, plné úzkých, křivolakých uliček, plné obchůdků, kaváren a vináren. Zastavím se v jedné z nich a se sklenicí vína pozoruji místní lidi a nasávám starobylou atmosféru.




Háčky k příběhu Hanky:

Memento mori, smrtelníku! Prach jsi prach a v prach se obrátíš. Leda, že kost z tvého žebra skončí jako rameno lustru v Kostnici a kluci ze třetí B., co jsou v Kutné Hoře na školním výletě, se budou sázet, kdo sebere odvahu a šáhne na tebe. Venku je vedro a továrna Philipa Morisse, tady uvnitř je vlhko a ticho a vládne pomíjivost.
Hana Hermanová


Zadání: 
Napište co nejpoutavější perex k cestopisné reportáži o sedlcké kostnici v Kutné Hoře.

V rohu skelet havrana vydloubává oko v lebce. Kosti mě obklopují ze všech stran. Klenby, sloupy, oltář i lustry jsou z pozůstatků lidských těl. Jsem v sedlcké kostnici v Kutné Hoře
Chvíli mě napadne myšlenka, kolik mrtvých tady musí být. Zamrazí mě. Snažím se odpoutat a obdivovat detaily umění. Vycházím ven a jsem oslepena žárem slunce...
Hana Kotučová

(Kolik mrtvých tady musí být? Zamrazí mě. Snažím se od smrti odpoutat a obdivovat detaily umění.
Vycházím ven z podzemí a oslepí mě žár slunce.)

Tou brankou kdysi vcházel do města kat.
Michal Hejna



Zjištění jak vypadá život po životě. Chrám z kostí. Věřily byste, že naše těla mohou být po smrti ještě užitečná? Pozůstatky těl stovek lidí tvoří v Kutné Hoře světovou raritu. Kousek po kousku byla z lebek a... Jarmila Meera Williams



Ledový chlad. Ve vzduchu podivná paměť smrti.
V rohu klove havran oko vybledlé lebce. Kostnice v Kutné Hoře.
Jakub Hlaváček



Kolik mrtvých tady musí být? Zamrazí mě. Snažím se od smrti odpoutat a obdivovat detaily umění.
Vycházím ven z podzemí a oslepí mě žár slunce.
Hana Kotučová