17. ledna 2023

Ortoped a léčitel - napsaly Dana Valehrachová a Jana Brabcová

V čekárně na úřadě stojí v dlouhé frontě ortoped a léčitel. Před nimi do dveří kanceláře právě vstoupil kulhající muž, který byl na řadě. 

Ortoped:
Ten je zralý na operaci, podívejte na ten pohyb v pánvi. Celé to začíná v koleni, a když se to neléčí, začnou bolet kyčle a nakonec vyhřezne ploténka. Je vidět, že kašle na své zdraví a u doktora už pěkně dlouho nebyl.

Léčitel: Pokud ovšem alopatické medicíně věří. Špatné koleno signalizuje neochotu vykročit ve svém životě kupředu. Možná by se měl obrátit spíš na celostního doktora nebo léčitele.
Ortoped: Ale houby, špatné koleno je důsledek přetížení, často při sportu, a taky by měl trochu zhubnout. Jenže u něj je už evidentně pozdě, je zralý na operaci.

Léčitel: Ne, ne, je to otázka postoje v životě a jeho tělo signalizuje, co je špatně. Podle nemocných orgánů se dá snadno odhadnout životní nastavení. Pro začátek bych doporučil bachovky či homeopatika, která podpoří jeho odvahu pohnout se v životě kupředu. Třeba váhá s rozvodem nebo se nechce přestěhovat…

Ortoped: Cože? Jaký stěhování, pokud se má stěhovat, tak bez operace jenom do bezbariérového bytu!

Kulhající muž vyjde z kanceláře a vidí dva ostře diskutující muže. Hádky nemá rád, a tak chce co nejrychleji zmizet. Rozedřený puchýř na patě mu to ale nedovolí.


Zadání: 
Vymyslete si tři postavy rozdílného charakteru, které jsou spolu v nějakém veřejném prostoru. Jedna z nich odejde a zbylé dvě ji v dialogu komentují.


Video se scénkou si můžete pustit zde