8. ledna 2023

Nůž - napsal Stanislav Rokos

Žena stojí v noci v tmavé uličce v dešti a drží v ruce nůž. Pod kanálovou mřížkou rachotí odpadní potrubí. Bublá, občas zachrčí, jak se protrhne špunt nahromaděného listí a voda se pak žene závratnou rychlostí.
“No tak, hoď ten nůž do kanálu.”
Polekaně se otočí, ale pak si uvědomí, že si s ní pohrává její mysl.
Roztřese se. Noční košile se pod těžkými kapkami pomalu rozpouští.
Zaslechne křik a prásknutí dveří. Vzhlédne. Tak už ho našli. Do pěti minut se to tu bude hemžit policajtama, které nebude zajímat, jak to vlastně začalo.
V návalu vzpomínek cukne nožem dopředu, jako by si snad tu chvíli chtěla znovu vychutnat, ale je to jen reflex. Bůh ví, že by se nejraději rozbrečela jako malá holka a schoulila do velkého ušatého křesla, kde ji táta nechával usnout. Do patra ji nosil v náručí a našlapoval po špičkách, aby se snad náhodou nevzbudila. Vzbudila se vždycky, ale nikdy tu hru nepokazila. Měla ho ráda, byl to slušnej chlap. Takoví už dneska nejsou.
Ze spodního dílu košile odřízne pruh látky a nůž do něj zabalí. Ví o jediném místě, kam může jít. Vykročí, když v dálce houknou první sirény.






Zadání
Představte si úvodní scénu: Žena stojí v noci v uličce v dešti a v ruce drží nůž.
Pak si, aniž byste o tom příliš přemýšleli, zkuste představit hned další věc, která se stane, pak další a další. A zkuste napsat celý příběh. Jak to dopadne, je jen na vás. Nebojte se použít všechny cihličky a třeba i esence. Nebojte se zapojit například i nějakého ducha... Fantazii se meze nekladou!
Proč to cvičíme: Naše příběhy mohou začínat v různé časové fázi.
1. Začínáme vyprávění od začátku, postupujeme chronologicky až k vyvrcholení a závěru.
2. Začínáme od konce a vracíme se na počátek věcí, kdy se objasní, proč to dopadlo, jak to dopadlo...(často v detektivkách)
3. Příběh začneme uprostřed. V bodě, kdy děj už probíhá. Vybereme nejdramatičtější okamžik, kdy začít.
(Pozn.: Shakespeare mohl Hamleta začít pohřbem Hamletova otce nebo následným sňatkem Hamletovy matky se strýcem Poloniem, ale rozhodl se otevřít to okamžikem, který s největší pravděpodobností přiměl Hamleta přehodnotit nedávné události. Okamžikem, kdy na scénu vstupuje duch jeho otce, který se dožaduje pomsty.)