2. prosince 2022

Rád bych tady zůstal - napsala Anežka Strnadová

Většinu času je to tu kolem mě celkem nuda. Břízy u cesty se vždycky tváří, že jsou nějaký lepší, než jsme my, smrky. Moje rodinka tady stojí vedle mě na kopci, obvykle mlčíme. Občas proto, že nechceme plašit kolem pobíhající lesní zvěř, občas proto, aby lesník nezjistil, že jsme mluvící stvoření. 
Ačkoli je kolem nás mrazivý sníh, zimy se nebojíme. Ještě jsem nezažil, aby nějaký smrk umrzl! Já mám strach z něčeho úplně jiného. Nevím přesně, co to má být, ale když jsou naše větve pokryté ledem, když je mech posypaný sněhem a v něm stopy zajíců a jezevců, v podstatě když je svět přesně takový, jaký je teď, chodí do lesa lidé. A řežou nás! Zabalení v teplých bundách, nezastaví je ani křupavý sníh, do kterého se propadají. Jdou si se zubatou pilou přesně za tím, pro co si přišli. Pro nejhezčího z asi dvaceti členů mé smrkové rodiny.

,,Až bude hotový cukroví, zařídíme toho kapra ve vaně," říkali minulý rok, ale co já vím, co je to kapr nebo vana. Mně záleží na tom, abych dál mohl stát v jemňoučké hlíně, ráno zdravil zpívající ptáky pokývnutím větve, aby v mém kmeni nadále mohla veverka shromažďovat své oříšky nebo aby si dál mravenci mohli zkracovat cestu do mraveniště přes mé kořeny.

Doufám, že letos lidé nepřijdou. A jestli jo, tak ať si dají ke kaprovi do vany místo nás ty šíleně namyšlené břízy.