26. srpna 2022

Psaní dává křídla - Zpravodaj 9/2022

Zleva: Dana, Hana Hnátová a její dcera Hanka

Milí přátelé psavci!

Odešla velká dáma Hana Hnátová Lustigová 


 

Každý tu na světě dlužíme jednu smrt, říkala o dva roky starší sestra Arnošta. Fandila Psaní podle Lustiga a ráda chodila na literární večery na Dobešku, kde krásně vyprávěla o svém životě a o bratrovi. Měla stejně živé oči jako on. Pro mě se v posledních letech stala milovaným Arnoštem v sukních, živou spojkou s ním.  
Na listopadový křest naší další společné knihy už nepřijde. Zemřela 5. srpna ve věku 98 let. S úctou a láskou vzpomínáme.
Dana Emingerová



Předvánoční křest naší nové společné knihy Mami, co je to čupák 
se koná v sobotu 26. listopadu od 19 hodin na Dobešce.
Zájemci mohou návštěvu Prahy spojit s víkendovým kurzem pro pokročilé
Pro autory knihy je na tento termín sleva 2000 Kč (kód X3ZSWQNG). 


Dejte vědět na info@danaemingerova.cz, kdo se bude chtít 26. 11. aktivně zapojit do autorského čtení v Divadle Dobeška. Podmínkou je profesionální trénink rétoriky,
ideálně během listopadových seminářů v Praze či v Novém Městě.


Více informací, včetně seznamu autorů
a povídek najdete zde
MAMI, CO JE TO ČUPÁK?
Originální dárek pro přátele i rodinu

V legendárním Divadle Dobeška pokřtíme poslední listopadovou sobotu povídkovou sbírku o rodičích a dětech všeho věku. Bláznivé historky od padesátky autorů provázejí originální ilustrace studentů Fakulty designu a umění v Plzni.
„Jsou to podle mě zatím umělecky ty nejlepší ilustrace, které jsme během naší téměř desetileté spolupráce s kurzy PSANÍ PODLE LUSTIGA vytvořili,“ říká Marie Kohoutová, vysokoškolská profesorka, která publikaci graficky zpracovává. Nahlédnout můžete prostřednictvím přiložených stránek níže. Knížka bude běžně stát 319 korun. Při objednání do 5. září a vyzvednutí na autogramiádě ji pořídíte o 40 Kč levněji a ušetříte 60 Kč za poštovné. Autorům nabízíme množstevní slevy, pokud si včas (než půjde objednávka 5. září do tiskárny) požadované výtisky koupí.
10 kusů à 270 Kč
20 kusů à 230 Kč
30 kusů a více à 200 Kč
Malonáklady jsou drahé, ale čím více knížek objednáme, tím bude výroba levnější (rozloží se platby za grafiku, korektury a editaci, od tiskárny dosteneme množstvevní slevu).


Ilustrace ke knize nakreslili studenti Fakulty designu a umění v Plzni, které učíme na katedře komiksu psaní příběhů.





Dana a Věra ve Fantově kavárně na Hlavním nádraží
spřádají plány na přípravu literární dílny v Horácké galerii
Podzimní literární dílna v Novém Městě

Trénink na předvánoční autorské čtení 
Věrka Staňková, kterou znáte jako bývalou manažerku kurzů Psaní podle Lustiga, působí už dva roky v roli ředitelky Horácké galerie. A právě k ní pojedeme trénovat autorské čtení před dlouho očekávaným křestem naší společné knihy o rodičích a dětech v Divadle Dobeška. A nejen to. Čtyřdenní literární dílna pro pokročilé (i začátečníky) proběhne od čtvrtka do neděle 3.-6. listopadu na zámku v Novém Městě, kde Horácká galerie sídlí. Sobotní večer bude patřit autorskému čtení před novoměstským publikem.



Lektorský tým

Nové dlouhodobé kurzy od září a října

Vylepšíte techniku psaní a vybrousíte svůj styl. Budete se podrobněji zabývat různými nástroji spisovatele, které při víkendových kurzech jen ochutnáte. Intenzivní výuka s Danou, Natašou a Klárou zahrnuje deset seminářů každých 14 dní pro cca 12 lidí. Pochopíte, že psaní je řemeslo jako každé jiné, které má svá pravidla. Ta je však možné porušovat, pokud to funguje. A jestli to funguje, si lze vyzkoušet v bezpečném prostředí při debatách s ostatními účastníky kurzu. Právě na zpětné vazbě stojí výuková metoda spisovatele Arnošta Lustiga, k níž se Dana Emingerová a její lektoři hrdě hlásí.



Unikátní akce v rámci rozbíhajících se dlouhodobých kurzů:
Dramaturgie s Pepi Lustigem 14. září od 17 hodin na Vinohradech.
Seminář lze objednat i jednorázově



Poznejte lustigovskou energii

Na konkrétních příkladech autobiografických příběhů Arnošta Lustiga pochopíte, jak napsat scénář. Ve středu 14. září od 17 hodin budeme srovnávat filmové adaptace s předlohami Lustigových povídek a učit se, jak přetavit příběh v dramatické dílo. Jako domácí přípravu si přečtěte první tři povídky z knihy Démanty noci (Sousto, Druhé kolo, Bílý) a vypracujte tyto úkoly



„Všechno, čím člověk žije, se opakuje. Jestliže minulá generace byla svobodná, tak to není záruka, že bude svobodná ta příští. Každá generace, každý jednotlivec si musí každý den a každou vteřinou všechno znovu vybojovat, zasloužit, udržet.“
Arnošt Lustig, Vlny štěstí aneb my jsme chtěli jiný svět (Eva Lustigová)



Starší NEWSLETTERY najdete zde nebo na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.