21. července 2022

Literární esence - napsal Adam Roskovec

Prázdniny

Bylo léto. V zahradě plné kytek, borůvek a rajčat stojí dům. Jediné bezpečně místo v tomhle světě. Daleko od města a od té děsné školy. Tady známky nikdo neřeší. Největší starostí je, aby jeden stihl Večerníček. Děda rozloží lehátka a babča přinese vše, nač si člověk vzpomene. Slunce hřeje, zahrada voní a pohodlné lehátko příjemně uspává.


Dětská JIPKA v Motole 
Brácha byl na světě chvíli. Pak začal zvracet. Šavle lítaly daleko. Doktoři chvíli říkali, že matka hysterčí. Pak se přidala krev. Zjistilo se, že má brániční kýlu. Chtělo to plastiku žaludku. Pamatuju si, jak jsem tam byl na návštěvě. Jestli vás stresuje Boris nebo Kotyza, jeďte se kouknout na dětskou JIPKU do Motola. Zjistíte, že žádné problémy nemáte!


Okno jak vrata
Po škole se šlo na jedno. A pak jich bylo tolik, že se dostavilo okno jak vrata.
Byl Železnobrodský jarmark a začalo léto. Chodil jsem s holkama po Brodě. Pak se rozhodlo, že se bude opejkat. No co, pojedu domů večerním autobusem. 
Motavým krokem doprovázím spolužačky k intru. Pak se otáčím a náhle úplné okno. Najednou se vzbudím. Sucho v krku a bolest hlavy. Otevřou oči. Cizí prázdný pokoj, jen postel, stoleček a na něm sklenka vody, víc nic. Otočím hlavou. Okamžitě vystřízlivím, když uvidím na okně mříž. 
"Bože, já jsem na záchytce! To bude průser." 
Okamžitě si sednu a už počítám, kolik tahle sranda bude stát. Taková ostuda. Já na záchytce. Žaludek se mi stáhne. Najednou se otevřou dveře. Místo doktora, policajta nebo kdo vlastně dělá na záchytce vykukuje za dveřmi miloučká paní Barešová. Vedoucí intru. 
"Tak co, milánku. Včera jste přišel, že tu chcete spát. Tak jsme vám tu ustala."


Sprejeři
O týden dřív kolem druhé rachtaly spreje a trysky syčely. Pak se ozval křik. Partička čtyř vontů se rozutekla do tmy. Chvíli běželi spolu a pak rozdělili. Teď sedí v hospodě jen tři. Mlčíc srkají pivko. Spreje dneska nikdo netahal.
”Jak ses to dozvěděl?” zeptá se nejstarší. 
“Napsal mi to jeho brácha. Nabral ho jen o pár ulic po tom, co se odpojil.”
”Měl se rozhlídnout.”
”Jak se chceš rozhlížet, když máš v patách chlupatý!” 
Toho večera brzo zaplatili.