17. června 2022

ZÁZRAK NA LANOVCE - napsala Bohdana Pufferová

Je víkend a jako obvykle vyrážíme s rodinou na hory. Zavírám dveře své kanceláře a hodím se do klidu. Už žádné jobovky. Míříme lanovkou nahoru na Pustevny. Já jedu s dcerou a manželka je za námi v sedačce s našim psem Punťou. Dnes se ošívá a snaží se vyskočit z lanovky.
Obvykle vytahuje mobil a fotí nás. Tentokrát má smůlu. Punťa ji vyrazil mobil z ruky. Manželka zmatkuje a podklouzne na sedačce a řítí se dolů. Bože, co teď, nemůžu tu nechat dceru samotnou. Pod lanovkou najednou proletí stín. Dcera zaječí: „Tati, pomoc. Co to bylo za havrana?!“ 
Sedím a nemám slov. Punťa vyje na lanovce. Tohle je výlet za všechny prachy.
Sakra, co to je? Přiletí blíž a vidím, to nejsou křídla. Rozhalí plášť jako voayer. Ježiši, Rumburak a místo Arabely drží ve spárech moji manželku. Nevím co říct. Rumburak se šklebí a chystá se točit prstenem.
„Tak co, chlapče, chcete ji zpátky takhle, nebo jí mám udělat novou kastli?“




Úkol: 
Vyberte si literární postavu. Připravte si krátký příběh ze svého důvěrně známého prostředí, ve kterém se běžně pohybujete – ranní boj o koupelnu u vás doma, hádka se šéfem u vás v kanceláři, milostná scéna s vaším partnerem… Důležité je, abyste se drželi reality vašeho všedního dne. Vepište literární postavu do příběhu tak, abyste zachovali její charakter, ale zároveň jste uchovali věrohodnost vašeho světa. Bližší zadání zde.


 














----------------------------

Zkrácená verze

Je víkend a jako obvykle vyrážíme s rodinou na hory. Jedeme lanovkou na Pustevny. Jedu s dcerkou a manželka s našim psem Punťou.

Manželka nás vždy fotí. Punťa poskakuje, až ji vyrazí mobil z ruky. Manželka podklouzne na sedačce a řítí se dolů. Bože, co teď, nemůžu tu nechat dceru samotnou. Pod lanovkou najednou proletí stín. Dcera zaječí, „tati, co to bylo?“ Punťa osamocen vyje na lanovce. Tohle je výlet za všechny prachy.

Sakra, co to je? Přiletí blíž a vidím, to nejsou křídla. Rozhalí plášť jako voayer.. Ježiši, Rumburak a místo Arabely drží ve spárech moji manželku. Nevím co říct. Rumburak se šklebí a chystá se točit prstenem. „Tak co, chlapče, chcete ji zpátky takhle, nebo jí mám udělat novou kastli?“