4. května 2022

Jízda domů - napsala Adéla Podrazká

Sedím na tvrdé modré sedačce uprostřed vlakového vagónu. Je to tu dlouhý letadlový prostor rozdělený do dvou řad, které protíná úzká čistá ulička. Hned vedle mě místo sedadel stojí železná police na zavazadla. Odložil jsem si tam svůj šedý batoh. Sem tam se na něj koukám. Zloději jsou všude a jsem paranoidní, ale to můj věk snad omlouvá.

Zažil jsem staré vlaky s koženými červenými sedadly a nízkým stropem. Ale ty nové vlaky se mi líbí. Jsou relativně čisté, všude jsou odpadkové koše a zásuvky na různé elektronické serepetičky. Nevím, proč by někdo potřeboval zásuvku tak krátkou jízdou osobákem. Můj mobil bez nabíjení vydrží i týden, a to ho už mám přes osm let.

Sedím sám u okna až na jednoho pána, který je zrovna naproti mně a čte nějakou skifi knížku. Na obálce je nápis Xenos a pod tím mě neznámý autor. O tento typ knížek mám pramalý zájem. Fantasy nebo ,,skifi”, já se radši držím v realitě a zabřednu mimo ni maximálně tehdy, když čtu filozofii či teoretickou literaturu. Bohužel nemám u sebe žádnou knížku a moje pozornost se drží u okna a krajiny, která se v něm míhá.

Jsou čtyři odpoledne a zimní slunce je relativně nízko. Ozařuje mě a musím mít přivřené oči abych se vůbec dokázal na krásnou prosvětlenou krajinu. Paprsky mě hřejí a mám pocit, jako by mi vypalovaly vrásky z mých unavených očí. Sem tam je přeruší oschlé stromy nebo keře, jak vlak projíždí přes jejich stíny.

Dívám se na tu zimní krajinu a jak je i po pěti minutách jízdy stejná. Všechny stromy jsou suché mrazem a bez barvy. Tráva je spíše žlutá než zelená a i když je slunečno, celý kraj je odbarvený lehkou tintou atmosférické šedi. Míjíme hodně prázdných polí, ze kterých občas trčí suchá žlutá stébla. Hnědá studená půda spí a zvířata pod ní nejspíš také. Sem tam jsou roztroušené zbytky zamrzlého sněhu a kluzké ledové louže, ve kterých se leskne modrá obloha. Bledou modř té oblohy občas narušují velké šedé mraky. Vypadají jako špinaví zanedbaní beránci, kteří každou chvílí ze sebe shodí svůj kabát. Předpověď v rádiu dnes ráno říkala, že bude sněžit.

Zadání: popis jízdy vlakem