1. května 2022

PSANÍ DÁVÁ KŘÍDLA - ZPRAVODAJ 5/2022

Milí přátelé psavci,
chystáme projekt nové knihy ČLOVĚK NAŠÍ DOBY

„V literatuře je několik hlavních témat, která se od nepaměti stále opakují, vysvětloval na kurzech tvůrčího psaní Arnošt Lustig a vypočítával: láska, moc a manipulace, zločin, trest, hybris (překročení - člověk si hraje na boha). 
Co však dělá ty nejlepší spisovatele mistry, je, že dokážou postihnout člověka své doby.
A tak studujeme knihy historiků a filozofů a zkoušíme psát o tom, kam se svět šine. Děláme to s humorem a nadsázkou, ale zároveň seriózně. Přidal se k nám povídkou a dvěma semináři i mistr české sci-fi Ondřej Neff
Zapojíte se i vy? Povídky můžete umístit do uzavřené FB skupiny, kde si dáváme okamžitou zpětnou vazbu. Přihlaste se také, ať jsou ohlasy bohatší. Aby se nová platforma do léta hezky rozjela, v červnu tři z nejpilnějších vylosujeme a odměníme slevovými vouchery.
Krásný máj Vám přeje Dana Emingerová



„Povídka potřebuje zvrat, rozpor a napětí. Nechte postavy promluvit a jednat a v tu chvíli bude jasné, co jsou zač. Vrhněte je hned na začátku do průšvihu.“ 
Ondřej Neff



Druhý seminář s Ondřejem Neffem: 
Přestaňte vysvětlovat! Jděte rovnou na věc!
 
Probírali jsme povídky k tématu bezpohlavní společnost... a všechny příběhy mají stejnou chybu: ,,Pořád se v nich něco vysvětluje. Představte si, že píšete scénář pro rozhlasovou hru, radí spisovatel. Podobně mluvil během literární dílny na Loučeni i režisér Milan Šteindler. Můžete si pustit záznam semináře s Ondřejem Neffem, kde mluví ke konkrétním příspěvkům



Využijte diskusní fórum napříč všemi kurzy
Hledá se název FB pracovní skupiny

Naše komunita stejně naladěných psavců se velmi rychle rozrůstá. Chceme vám umožnit potkávat se a komunikovat i mimo lekce. Vytvořili jsme pro vás fórum, kde můžete přidávat texty, vzájemně se k nim vyjadřovat a probírat vše, co vás zajímá. Ptejte se, raďte si a pomáhejte si k tomu, aby vaše texty byly co nejlepší. Pro vstup do skupiny si otevřete odkaz a klikněte na tlačítko „Přidat se ke skupině“. 
A jaký byste vybrali název? Pište do komentářů pod tento Zpravodaj. Zatím přišly tyto nápady:
Klub Psaní podle Lustiga 
Psaní nesmí být nuda 
Bejci a miláčkové, co rádi píšou (Hana H.)
Parta nadšených psavců a fanoušků Lustiga (Petra Z.)



Založili jsme uzavřenou FB skupinu Klub Psaní podle LustigaLíbí se Vám název? Nebo byste vymysleli jiný? A jak si myslíte, že by skupinu pojmenoval Arnošt Lustig? Napište nám a z variant budeme vybírat. Ale hlavně vkládejte své příspěvky!!! 



Končí letní semestr na Fakultě designu a umění v Plzni, kde letos učila i Nataša Richterová

Jak se učí psát příběhy budoucí kreslíři komiksů
Osmý rok se studenty na Fakultě designu a umění v Plzni

,,Ani jsem netušil, že mě, jako dyslektika, bude psaní takhle bavit a že to bude v tomhle semestru můj nejoblíbenější předmět,” řekl mi na rozloučenou jeden ze studentů komiksu z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. No, můžu si jako učitel, přát víc?
Myslím, že jsem se cestou na plzeňské nádraží tak trochu vznášela a do vlaku jsem vplula na obláčku. To je to nejhezčí, co mi v poslední době někdo řekl. Nepřeháním!
Bavilo mě pozorovat, jak za deset minut dokážou studenti napsat vtipné a báječné příběhy a jaké mají neuvěřitelné nápady! Jsou mezi nimi opravdové diamanty.
Nejsem sice vážený profesor, ani slavný spisovatel, ale jestli jsem alespoň někoho ze studentů inspirovala k tomu, aby psal, tvořil a spřádal nové příběhy, tak jsem svůj úkol splnila…
Děkuju za tuhle příležitost.
Nataša Richterová



Okénko do firemních kurzů 
Deset let lektorkou v Akademii ČTK

„Dana dostala do vínku hned několik darů. Především umí psát. Když čtete její knihu, cestopis, rozhovor, máte pocit, že psaní je snad ta nejjednodušší věc na světě. Tak snadno a dobře se to čte. Dana ale umí nejenom psát, také vás dokáže pro psaní získat. Umí vysvětlit, co v psaní funguje, i to, co dokáže dílo zabít. Dana je tělem i duší sportovkyně. Na jejich seminářích okamžitě zjistíte, že je kamarádská a hraje fair play. Není to rozhodčí věčně s píšťalkou v puse, je zkušená kapitánka týmu. Dostala Dana do vínku ještě něco? Dostala. Je nabitá pozitivní energií, na svět se usmívá. Chcete to s ní zkusit? Nakazí vás.“ 
Jiří Chrást novinář, dlouholetý ředitel Akademie ČTK




Děkuju Mileně Pravdové, manažerce kurzů a své pravé ruce, za skvělou spolupráci. Díky její spolehlivé podpoře se mohu konečně plně věnovat výuce a psaní, zatímco vy máte vstřícného a milého parťáka.
Dana




Časopis Moje psychologie 1/2022 píše o Liborovi
Co dělají naši autoři
Libor v časopise PSYHCHOLOGIE DNES:

„Libor Frank neodbývá vítání ve dveřích a s každou esemeskou si dává práci, aby v ní nechybělo něco hřejivého. Libor je typ, který umí zažehnout plamen i udržovat jej živý. A jeho posledním dítětem je FrankJoy. Unikátní česká aplikace dopomáhá k tomu, co nám dnes často bolestně chybí: schopnost prožívat upřímnou radost a modelovat vlastní život s ohledem na to, co dělá radost právě nám. To jsou totiž dva základní rysy nejen české nespokojenosti: máme sklon nežít přítomností a věřit, že radost přijde, až dosáhneme cíle, jemuž přisuzuje hodnotu společnost.“
 


"Můj koncept jednotky radosti FrankJoy pomáhá uvědomovat si momentální i průběžný stav vnímané radosti na škále 1-10. Nulu neberu. Alespoň malou radost, třeba v podobě vděčnosti za tekoucí teplou vodu, můžeme mít vždycky."
Libor Frank




Knihy, které rozšíří váš obzor
Tip od Dany: Mojmír Hampl
Pro Čechy je nebe nízko, pojďme chtít víc

Proč u nás najdeme tak málo vyvěšených českých vlajek? Proč se jako Češi podceňujeme, a tím pádem hrajeme pod své možnosti? Proč jsou Češi podobnější Rakušanům než Slovákům? Proč se často chováme jako poddaní a černí pasažéři své země, a ne jako její páni? A proč přesto máme neuvěřitelný dar přežít a nekonečně mnoho talentů a nadějí být mezi nejlepšími na světě? 
Kniha uznávaného českého ekonoma a bývalého viceguvernéra ČNB Mojmíra Hampla nás v dobrém i špatném konfrontuje s našimi typickými vlastnostmi, mýty a předsudky, které o sobě jako Češi máme, a navrhuje, jak se z těchto stereotypů vymanit a zařadit se opět mezi nejlepší na světě.
Prostě rozletět se výše. Protože nebe není nízko. Je vysoko. A nemá žádný strop.



Starší NEWSLETTERY najdete zde nebo na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.