2. prosince 2021

Povedená pěstitelská výstava – napsal Jiří Wilson Němec

Stalo se již pravidlem, že s podzimními dny přichází do Žerotína i pěstitelská výstava. Ta letošní se konala minulou sobotu. Bylo znát, oproti minulým letům, že nabídka výpěstků není tak bohatá, jako dřív. Za to nemůže neochota pochlubit se úrodou, ale fakt, že úrody, a zvláště kvalitní, která by snesla kritické pohledy návštěvníků, prostě letos nebylo tolik. Tím spíše zaslouží uznání všichni, kteří svá jablíčka, hrušky, ořechy, hroznové víno a další plodiny přinesli. Barvy podzimu se ze zahrad a polí přelily na stoly sálu.
Jestli ovšem předchozí věty vyzněly tak, že letošní výstava byla chudá, tak to je omyl. Byla velice pestrá a bohatá. Bohatá na mnoho dalších exponátů především díky našim spoluobčanům, ba i přespolním, kteří na výstavu exponáty zapůjčili. K vidění byly umělecké výrobky kovářského mistra pana Němce, výstavka dřevokazných hub pana Koudelného, realistické obrazy naší přírody pana Hubáčka a paní Vrbkové. Potěšily rovněž fotografie paní Seákové, pánů Vrány a Krejčího. K obdivu nad umem byla též keramika paní Kotkové.
Letos se opět vyznamenaly i obě naše školy. Mateřská i obecná. Jejich výstavka žákovských prací s podzimní tématikou se musela líbit každému.
Tradičně se prezentovala i šternberská léčebna Vincentin a návštěvníci se mohli seznámit s klokánkem Jasněnka.
Rovněž nezklamalo nachystané občerstvení. Každý si mohl ve vestibulu sálu posedět, dát si kávu nebo čaj a vybrat si z pestré nabídky upečených sladkostí, které dodaly naše panímámy, a také okusit něco sýrů a uzenin dodaných přímo od výrobců, nebo ochutnat pivo od Trokanů.
Důležité bylo, že výstava netrpěla nedostatkem návštěvníků. Lidé si zvykli spojit sobotní či nedělní vycházku s návštěvou kulturáku. Podívat se, pustit si pestrost barev podzimu za oční víčka, poklábosit se známými, okomentovat vystavené exponáty a těšit se na příští rok. Stejně jako jsem to udělal já.
Výstava by nebyla nebýt vás všech, kteří jste přijali výzvu obecního úřadu a buď svými výstavními příspěvky nebo pochutinami do bufetu či organizační spoluprací se do zdaru výstavy zapojili. Obec všem srdečně děkuje.