10. srpna 2021

PSANÍ DÁVÁ KŘÍDLA - ZPRAVODAJ 8/2021

Milí přátelé psavci,
můžete se těšit na podzimní autorská čtení, křty knih, nové kurzy i zámeckou literární dílnu

 
Zarezervujte si poslední páteční večer v listopadu, kdy se bude konat autorské čtení v Divadle Dobeška. Vaše povídky budeme pilovat na papíře i pro přednes. Opožděný křest budou mít knihy Jak mě připravil o panenství Dřímající hrom a Duši nepoutáš, před vytištěním jsou i další Vaše prvotiny. 
Dana



Autorské čtení na Dobešce se bude konat 26. listopadu od 19 hodin. Dejte písemně vědět, kdo bude mít zájem se aktivně zapojit. 




Novinky v nabídce
Kurzy Psaní podle Lustiga s dalšími lektory 

Po jarní repríze Všechnopárty se do seminářů intenzivně zapojují i další lektoři vyškolení ve výukové metodě Arnošta Lustiga. Nataša Richterová povede od 15. září středeční dlouhodobý osmidílný kurz. Velkou oblibu si získala její cvičeníčka... Ti z Vás, kteří už jsou hodně pokročilí, můžete se zkusit popasovat s úkolem Jak by vypadal svět bez... 
Od 27. září povede studentskou skupinu Šimon Pravda. Ostřílená lektorka Klára Dvořáková bude mít cenově zajímavý víkendový kurz v polovině říjnaPetr Holub a Petr Pravda, kteří byli sami přímými žáky Arnošta Lustiga, se zaměřují na firemní klientelu. 



Co dělají naši autoři
Josef Huslík vydal sbírku poezie Až se mě zeptáš

Až se mne zeptáš, co je na světě nejzářivější
řeknu - tvůj pohled v dobrém i zlém
Až se mne zeptáš, co je na světě nejhravější
řeknu - tvé prsty s paprsky hvězd
Až se mne zeptáš, co je na světě nejhebčí
řeknu - tvé dlaně s otiskem mého čela
Až se mne zeptáš, co je na světě nejlahodnější
řeknu - tvá ňadra, když sládne v nich dech
Až se mne zeptáš, kdy začíná den
řeknu - až tvůj polibek splní můj sen
Až se mne zeptáš, co je to samota
řeknu - tvé odjezdy a má tichá nicota
Až se mne zeptáš, co je to láska
řeknu - ty, já a v trávě schoulená
první sedmikráska  

Koho by verše spolužáka z kurzu zaujaly, může si knížku objednat na: huslik@mykaboo.cz za 140 Kč (+ poštovné za dobírku). Jako bonus dostane zdarma i elektronickou verzi. 



Knihy, které rozšíří váš obzor
Tip od Bořka Beránka: Uspořádání světa Henryho Kissingera

Vlivný politolog, historik a bývalý ministr zahraničí USA předkládá historickými a politickými souvislostmi podložený pohled na řád světa. Jeho kořeny zformuloval v západní Evropě téměř před čtyřmi staletími tzv. vestfálský mír po třicetileté válce. Tehdejší řád byl založen na společenství suverénních států, které kontrolují své vzájemné ambice prostřednictvím všeobecné mocenské rovnováhy. Vestfálský systém se postupně rozšířil po celé zeměkouli a pojal do sebe odlišné civilizace a regiony. Autor sleduje, jakými proměnami prošel tento systém rovnováhy po Francouzské revoluci a napoleonských válkách a jak se s jeho stavebními kameny vyrovnávaly kulturně odlišné části světa. Kissingerovy úvahy ústí v současnosti tváří v tvář islamismu, šíření jaderných zbraní a globalizaci.



Chotuc, hřbitov na vrcholu
Loučeňské ozvěny
O návratu domů

„Na tom kopci, mezi polámanými náhrobními kameny a žlutými tulipány jsem si znovu uvědomila, jaký štěstí ve svým životě mám. A jak mě pokaždý, když se s váma setkám, dožene ten blaženej pocit, že v tom a na to nejsem sama,“ napsala po jarní literární Loučeni Zuzka Fajmonová. „Jsem přesvědčená o tom, že nic nejde opakovat. Ale zároveň vím, jak krásný je přijet na stejný místo, ve stejnej čas, se stejnými tvářemi i stejným posláním, a zažít mnohem víc, než jsem zažila před rokem. Myslím, že pro mě už nejste jen lidi se stejným zájmem. Vidím ve vás mnohem víc. A ten čistej vztah mě dojímá. Jako bych se pokaždý vracela tam, kde to důvěrně znám. Jako bych se vracela domů.“



Během loučeňské literární dílny jsme si zaskočili i na zámek do Mcel. 
Na přírodním pódiu v zahradě si odvážně a capella zazpíval Marek... a sklidil velký potlesk!! Na podzim mu vyjde první knížka. Těšte se! Bude to bomba!




Snová výhra
Na noc princeznou 

Skoro každá holka si přeje alespoň jednou v životě spát na zámku v posteli s nebesy. Sen se splnil Lence Konopáskové, která na naší literární dílně v Loučeni vyhrála díky svým krásným povídkám noc v zámeckých komnatách. O to autentičtější budou určitě její další příspěvky do naší společné knihy.



Podzimní kurz na zámku Loučeň je určen hlavně pro začátečníky. Bude se konat o víkendu 12.-14. listopadu. Do konce prázdnin můžete využít velké slevy.

Čtyřdenní literární dílna pro pokročilé, kde dokončíme knihu o Thurn-Taxisech, se bude konat v květnu 2022. Zápis už je otevřen e-mailem, ceny jako minule.





Starší NEWSLETTERY najdete na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.