24. srpna 2021

Nepovedený rodinný výlet – napsala Anna Vocelová

S námahou vystoupal na kopec, kde si se zděšením všiml, že cíl jejich výpravy je od dnešního dne v rekonstrukci.
„A do prdele,“ blesklo Jirkovi hlavou. Jak vysvětlí synům, že se sem trmáceli zbytečně? V průběhu výšlapu jim nasliboval nejdřív colu a obří zmrzlinový pohár s paraplíčkem v horním patře věhlasné rozhledny, pak i to, že se cestou domů staví u Mekáče, který tolik nesnášel, zatímco oni ho milovali. To všechno za chvíli klidu a sliby, že se vyšplhají na kopec bez hádek, pošťuchování a přiblblých otázek, kdy už tam budeme. Uplácení mu šlo celý život, zato krizový management zvládal maximálně v práci, nikoli však na rodinném výletě.
Musím něco vymyslet, nebo mě Renata přerazí. Tak moc se těšila na to, že budeme jedno odpoledne všichni spolu, přemítá.
Iluze fungující rodiny je pro jeho ženu důležitá. Věčně je s dětmi sama, protože pan nepostradatelný je neustále v práci. Když je doma, je podrážděný a unavený, na nic nemá energii. Jako omluvu naplánuje párkrát do roka rodinný výlet, který se však málokdy obejde bez potíží. Jako teď. Fiasko se blíží spolu s otrávenou Renatou.
No nic, vymyslím jinou výzvu – kdo se nerozbrečí a kdo mě nezabije, až to všechno zjistí, ten dostane... Ten dostane vytouženou hru na PlayStation nebo vysněnou kabelku a příslib, že příště to určitě zařídím líp, plánuje si Jirka, ačkoli je mu jasné, že „příště“ bude za pěkně dlouho.

Zadání:
„S námahou vystoupal na kopec, kde si se zděšením všiml…“ – to je začátek první věty. Vaším úkolem je dopsat příběh tak, aby dával smysl a měl pointu. Může se jednat o libovolný žánr (fantasy, sci-fi, syrová realita… zkrátka jak je libo).