28. července 2021

Háček k textu Místo činu Bohdany Pufferové o záchraně holuba

Pták na drátě

„No, dámo, to si snad děláte prdel….!“
Ne že bych byla nějaká cimprlich, ale slova hasiče, který přijel na moji výzvu k záchraně holuba visícího v drátech elektrického vedení, se mě celkem dotkla.
„Nedělám,“ reagovala jsem okamžitě. „Myslíte, že ten holub za to nestojí? A upřímně, v tuto chvíli je mi ten pták mnohem sympatičtější než vy!“
Tak, řekla jsem si a teď jsem to zazdila totálně. Protože pokud byl jen malinko nalomený, po tomto se určitě sebere a okamžitě odjede.
Jana Zechmeisterová


Místo činu
„Hádej, co jsem dnes vyprávěla v rádiu? Pamatuješ na holubí křídlo na silonu?“ V mžiku jsem se vrátila o 23 let zpět a celý příběh se mi začal odehrávat před očima.
Martina Talířová


Nečekaná záchrana 
Něco bílého se míhá mezi stromy v lese. Pomalu se přibližuji a co nevidím. Holuba, jak visí za cíp křídla omotaný silonem. Chudák. Nedosáhnu na něj. Musím ho sundat dolů a pomoc mu za každou cenu. Vždyť moje druhé jméno je záchranářka Bohďa.
Marie Kuchařová

Místo činu
Visel tam bezvládně na větvi zamotaný do silonu. Zhrozila jsem se. Sice to byl jen jeden z mnoha městských holubů, ale úzkost způsobená touto podívanou mě donutila vzít situaci do vlastních rukou.
Lucie Vostárková


Poslech
Dnes večer jsem s překvapením vyslechla v rozhlase moji dceru, která vyprávěla posluchačům příběh, který jsem prožila já a kdysi jsem se o něm dceři zmínila. Mám radost, že snad můj prožitek bude inspirovat i posluchače, aby nebyli pasívní ke svému okolí, ale jednali – byli akční. Dnešní večer byl pro mě inspirací, abych moje setkání s holoubkem a jeho záchraně sepsala i pro zvídavé čtenáře.
 Jana Fraitová


Místo činu 
Sedím v kuchyni u rádia a nevěřím vlastním uším. „Zburcovali jsme celý policejní sbor kvůli jednomu holubovi,“ směje se z chrčícího zařízení moje teď už dospělá dcera. Hlava se mi začne plnit vzpomínkami na jedno letní odpoledne. 
Sofie Epsteinová