26. června 2021

Pořádná ženská - napsala Jana Zechmeisterová

„Nemůžeš dát pozor, debile?“ To snad není možný. Člověk si jde klidně do práce a najednou na něj upadne nějakej kretén. Ježíši, on není jeden, je jich celej autobus!
Dřív byli prostě zavření v ústavu a byl klid. Holka má ve škole taky jednu takovou, má dokonce vlastní asistentku a všichni se můžou zbláznit, aby jí nezkřivili vlas. Když je blbá, má jít do zvláštní a hotovo. A neotravovat normálním dětem školu. To za nich to tak bylo a všichni byli spokojení.
A to ten den tak pěkně začal. Pepa včera přišel domů střízlivej a dokonce byl ochotnej se bavit o tom Chorvatsku. Tak ráno ještě vytřela celej byt. Ať Pepa ví, že má pořádnou ženskou. A teď tohle. Tak jen doufám, že nepřijdou do kavárny, pošahanci, napadlo ji.

A ještě ho ta čúza zrzavá bude utěšovat. Copak mu někdo něco dělá? On jí šlápl na nohu, že málem spadla. Copak je to normální? Když sou postižení, mají s nima chodit tam, kde nebudou ohrožovat normální lidi.
Po tom strašným zážitku si hned v kuchyňce musela dát jeden větrník. Na nervy. No co, že trochu přibere. Chlapi mají rádi, když si mají na co šáhnout, že jo?
Zbytek dne naštěstí proběhl v klidu, nic moc lidí a když tak slušný rodiny, nebo páry chlap a ženská, který spíš přemýšlí, kam se pak uklidí. No co, že mají doma ty svý. Pořádnej chlap má svý potřeby. Nebo babky, co stejně nemají na víc než na jednu vídeň. Člověk má aspoň klid.

No do prdele, voni snad dou sem? Za oknem uviděla známé tváře z rána. A už se usazovali ke stolečkům na zahrádce. Bylo jich nejmíň pět. To zas bude. Začala utírat pult a dělala, že je nevidí. Ta zrzavá ale vlezla s jednou z těch holek dovnitř a prej, jestli můžou na záchod.
„Jo, ale jedině když si něco dáte, nejsme tady žádnej veřejňák,“ zdůraznila vědoma si své převahy. „Samozřejmě, venku už sedí další naši kamarádi a když budete tak hodná, rádi by si něco objednali,“ zaculila se zrzka a ona ji z nějakého důvodu podezřívala, že si zní dělá šoufky.

V tu chvíli se dovnitř vevalil další z té party a začal očumovat chlaďák.
„Máte zácucky ? “ rozzářil se. „Já by si dal pičku…“
Než stačila pohoršeně zareagovat, zrzka odložila holku na záchod a přišla k němu.
„Lukášku, vyber si a já ti pak objednám, ano?“
No tak, paráda, pomyslela si. Snad si rychle vyberou, sní to a vypadnou.
Z otevřeného záchodu se v tu chvíli ozvalo volání: „Tetó, já kakám…“
Svět se zbláznil! A pořádná ženská, aby se bála chodit do práce.