12. března 2021

Psaní dává křídla - ZPRAVODAJ 2/2021


Milí přátelé, psavci,

26. února uplynulo deset let od Arnoštova odchodu. Ještě na počátku února 2011 jsem za ním jezdila do nemocnice, když jsme chystali knihu Živel Lustig. Cestou v tramvaji  jsem poslouchala nahrávky z kurzů a smála se vtipům, které nám  vyprávěl. Pak jsem seděla u nemocniční postele a smála se s ním zas... Přeju Vám, abyste neklesali na duchu. Buďte stále tvořiví a pozitivní, jako byl do poslední chvíle Arnošt.  
Dana




Vzpomínkový večer 
Arnošt Lustig (21.12. 1926- 26.2. 2011)

„Večer byl inspirativní. A Tvůj příspěvek na blogu iDNES hezký,“ napsala mi dcera Eva Lustigová, která se do setkání připojila ze Ženevy a udělaly jí radost radost Vaše příspěvky o Arnoštovi. 
Svou zdravici poslala i Arnoštova 97-letá sestra Hana. „Ze svých studentů můžeš mít opravdu radost... Dokázali jste přivést Arnošta mezi nás. Hned jsem se v tomhle srabu, co nás teď obklopuje, cítil líp. Arnošt prostě vždycky uměl rozsvítit a odehnat tmu... přesto nebo právě proto, že poznal i její nejhroznější hlubiny,“ vyjádřil se jeden z čestných hostů Jan Fischer, bývalý premiér a spolužák Arnoštova syna Pepiho. Záznam zde.



 „Slušnost je jako motýl nad mořem. Aby se neutopil, nesmí přestat mávat křídly.“   (Arnošt Lustig) 



Můžete objednat zde
Knihy, které rozšíří Váš obzor
Tip od Evy Lustigové: Táta nepsal jen o holokaustu

Arnoštova dcera sestavila pod názvem Vlny štěstí Arnošta Lustiga aneb My jsme chtěli jiný svět knihu z dosud nepublikovaných rozhovorů a rozhlasových relací  z let 1953–2010. Mapuje tak Lustigovy novinářské i literární začátky, vztah k pražskému jaru, emigraci a návrat po sametové revoluci. Nechybí ani názory na výuku literatury a filmu či vlastní literární tvorbu. V knize jsou odkazy na pořady, které si tak můžete poslechnout i naživo. 
Během vzpomínkového večera Eva na přání některých účastníků doporučila knihy nad rámec holokaustu: Případ Marie Navarové, Bílé břízy, Okamžiky s Otou Pavlem, MiláčekNemáme na vybranouDívka u oleandrového keře
Zajímavé jsou i literární reportáže z Izraele 1948-1949.  



Dlouhodobý kurz na Jitsi Meet, info@danaemingerova.cz
Jarní nabídka kurzů 

Víte, proč musíte správně používat v povídkách i vulgarismy? Jde o důvěryhodnost postav. Tak si představte, že chlap v hospodě praští do stolu se slovy: Dneska jsem se málem pokakal, když mi spadla cihla na nohu. Nebo paní učitelka v první třídě: Kurva, děcka, to je dneska kosa. To by autorovi asi nikdo nevěřil. Učím každý čtvrtek dvě skupiny. Chcete-li se na nás podívat, napište na info@danaemingerova.cz. „Naskočit“ do jarního literárního vlaku lze zde. V nabídce je nově od 6.4. i aprílový čtyřdílný on-line kurz pro začátečníky. 



Co dělají naši autoři
Věra Staňková nově ředitelkou Horácké galerie 

„Myslím, že vstoupit do galerijního života v době kovidí je úkol, který se jen tak nevidí!“ zaveršovala si Věrka na svém blogu, když 1. března vstoupila do Horácké galerie s novým posláním. „Až se mi z toho napětí třásl respirátor!“ Galerie, která spravuje téměř 10 000 uměleckých děl, sídlí v prostorách zámku v Novém Městě na Moravě, odkud Věrka pochází. „Všechny psavce zvu na Vysočinu, jakmile se galerie otevřou…“




Literární aktivity 

Nataša Richterová, Jana Bednářová a Zdena Součková zabodovaly svými povídkami u Haliny Pawlowské v rubrice Co Čech, to Němcová na ČRo Dvojka. Poslechněte si Natašinu Dračici a Koučku, Janino Kouření, koroňák, knoflík a Zdeniny povídky Pánský striptýz a Láska skrz kalhotky

Hana Kavalová založila v Orlové spolek Pisálci
Pod záštitou Městské knihovny Orlová se scházejí jednou měsíčně lidé, kteří rádi píší, čtou si svá dílka, chválí je i kritizují podobně jako na kurzech Psaní podle Lustiga. Hanka své Pisálky představila v rozhlase Ostrava.



Starší NEWSLETTERY najdete ZDE a na liště domovské stránky.