13. února 2021

Háček k cestopisu Bohuny

Africký horor aneb jak se stát mužem

Ženy jsou v transu. V ohlušujícím řinčení trubek a zvonků tančí jako o život. Záda mají rozdrásaná do živého masa, z ran jim crčí krev a ony přesto povzbuzují muže, aby je dřevěnými pruty bili ještě víc. 
Zatímco u nás se stává chlapec mužem dosažením plnoletosti, rituál etnické skupiny Hamarů v Etiopii je o poznání dramatičtější.
(Petr Holub)

Přes hřbety býků do dospělosti 
Do krve rozdrásaná záda domorodých žen jsou předzvěstí iniciačního rituálu bullah. Čím více šrámů bez hlesnutí vydrží, tím více hrdé na sebe jsou. Právě totiž připravily půdu dospívajícímu chlapci, který se dnes stane mužem. Snad.
(Anna Vocelová)


Slavnost bullah
Hamarská dívka vstoupila mezi muže. V náruči svírala kůzle s černou hlavou. Rituál mohl začít. Zúčastnili jme se iniciační slavnosti bullah, což je velký svátek pro každou rodinu dospívajícího chlapce.
(Nataša Richterová)

Běh přes býčí hřbety
Vyschlým korytem řeky se nese zpěv a zvuk trubek. Ženy z vesnice Dimeka tančí, zvonečky na nohou jim cinkají. Slavnost bullah, při níž se chlapec stává mužem, začala.
(Hanka Novotná)

Jak se stát mužem
Žár odpoledního slunce, do vůně kouře se mísí pach krve. Vzduch je plný prachu, který víří kopyta rozdivočených býků. Muži dlouhými pruty nemilosrdně mrskají po zádech ženy, kterým z otevřených ran teče krev. Ženy se smějí a tančí, na kotnících jim cinkají zvonky. 
Nedokážu pojmenovat směsici pocitů, kterou to ve mně vyvolává. Kupodivu to není scéna z hororu, ale z iniciačního obřadu, po kterém je chlapec přijímán mezi muže.
(Zdena Součková)  

  
Z chlapce mužem
Iniciační rituál bullah je velkým svátkem pro každou rodinu dospívajícího chlapce. My jsme ho zažili jednoho parného dne v Etiopii v etnické skupině Hamarů. Začátek slavnosti se konal za vesnicí Dimeka asi x km od hlavního města... blízko hranic s Keňou... (+ mapa)
(Zuzka Kratochvílová)