23. ledna 2021

Psaní dává křídla - ZPRAVODAJ 1/2021

Milí přátelé, psavci,

nový rok jsme sice zahájili ve virtuální realitě, ale věřme, že vše se brzy v dobré obrátí a budeme se setkávat opět naživo. A protože všechno špatné je k něčemu dobré, situace nás donutila vyzkoušet si učení na dálku... Ne každému to vyhovuje, ale hlavně mimopražští uvítali, že se mohou zapojit. Takže buďte zdraví a tvořiví, vzdělávejte se, čtěte a pište! Těším se na Vaše příspěvky. Vaše Dana

P.S. Jaký byl rok 2020 a co chystáme pro rok 2021? Přečtěte si můj novoroční dopis



Novinky v nabídce
Dlouhodobé on-line kurzy pro mimopražské

Ve čtvrtek 14. ledna začala první z deseti lekcí dlouhodobého kurzu, které zatím probíhají ve čtvrtek on-line. 
Připojilo se dvanáct účastníků a četli jsme scifi-povídky, jak bude vypadat svět za deset let. Kurz už je plný, ale jakmile pandemie ustoupí, skupinu rozdělíme a budeme nabírat další žáky. Nově se tak zrodilo řešení pro naše mimopražské příznivce - „naskočit“ do podobného literárního on-line vlaku můžete zde. Obnovíme i páteční dopolední kurzy zde



Nové knihy našich žáků
Duši nespoutáš je od ledna v knihkupectvích

Unikátní pohled do duše mladého vozíčkáře Martina Tomáška prostřednictvím jeho povídek a korespondence s Danou Emingerovou můžete objednat i u nás. Recenze na Neviditelném psu je výborná! Pro Zpravodaj Martin vyzpovídal svou lektorku. Jeho interview s Danou provází seznam dárců, kterým děkujeme za pomoc. 
  
Napište níže do komentářů, jak se tento neobyčejný příběh líbí vám!  



Literární dílny s projekty na míru
Loučeň se na nás stále těší! 

Přestože lednový termín naší druhé literární dílny na zámku Loučeň u Nymburka jsme museli opět odložit, věříme, že s nadcházejícím jarem se u zámecké paní Kateřiny setkáme. Zatím vybíráme osoby, které na zámku v minulosti žily a které se stanou hrdiny nově připravované společné knihy. Brzy se sejdeme on-line a rozdělíme si úkoly.



Mrkněte se:  
David Vávra o dnešní době
 
Nově v našem zpravodaji budete nacházet odkazy na rozhovory či videa s inspirativními osobnostmi. 
29 minut s hercem, architektem a milovníkem koláží Davidem Vávrou v interview České televize určitě stojí za to. Mrkněte se, jak se dívá Danin „dvorní ilustrátor“, kterého mnozí znáte z Loučně, na dnešní dobu: s pokorou, nadhledem i nadějí.

Video zde.



Knihy, které rozšíří váš obzor

Tip od Dany: Tajný život stromů Petera Wohllebena

Nádherné vyprávění neobyčejně zvídavého německého lesníka přestavuje stromy v úplně novém světle, než jsme zvyklí. Peter Wohlleben už dlouho čerpá moudrost ze svých lesů, které žijí životem svým a ne životem lidí a pro lidi. 
Knihu doporučuji proto, že je plná neuvěřitelných nových vědeckých poznatků a zaručeně, byť nemusíte se vším souhlasit, vám rozšíří obzor.

Co byste doporučili Vy? 
Napište nám na adresu: info@danaemingerova.cz



Co dělají naši autoři
Šimon Pravda

Moje tvůrčí „pisálské já“ poslední měsíc intenzivně hibernuje – čerpá sílu a inspiraci na nadcházející a přesto stále nepřicházející literární dílnu na zámku v Loučni. 
A tak většinu času trávím od výplaty k nájmu. 
Našel jsem si úžasnou brigádu v covidovém stanu pro preventivní testování sociálních pracovníků. Zastávám tam post odběrové sestry.

Více zde.



Okénko do firemních kurzů
Národní muzeum

Celý rok jsem učila kurátory přírodovědných sbírek v Národním muzeu, jak psát poutavé texty na panely nových expozic v rekonstruované historické budově na Václavském náměstí. Cílem bylo popularizovat vědu, aby si návštěvník při čtení nepřipadal jako ve škole, ale spíš na přednášce věhlasného přírodovědce, režiséra a scénáristy Davida Attenborougha. Nahlédněte, jak kurzy hodnotil paleontolog Vojtěch Turek.



  „Existují pouze tři pravidla, jak napsat dobrý román. Potíž je v tom, že je nikdo nezná.“     (Nigel Watts, Umění psát) 


Letošní NEWSLETTERY najdete zde nebo na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.

Loňské NEWSLETTERY najdete ZDE.