10. ledna 2021

Bajky ze života supermarketů

Na jednom dvorku
Bylo nebylo, na jednom dvorku spolu žili Kaufland, Billa a Penny.
Krásná Billa byla trochu nafoukaná a myslila si, že je něco lepšího než ostatní. Chodila vždy slušivě oblečená a ráda se chlubila, kolik její nové šaty stály. Na dvorku se však o ní říkalo „nahoře huj, dole fuj“. Kaufland byl ze všech největší a byl na to opravdu pyšný. Lidé k němu rádi chodili, takže tam vznikaly davy a tlačenice. Kaufland se z toho ale radoval a snil o dni, kdy zůstane na dvorku jediný. A chudák Penny? Ten byl na dvorku páté kolo u vozu – nebyl ani velký, ani krásný, a proto ani neměl moc kamarádů.
Jednoho dne přišel na dvorek Albert. Jak ho tam přijmou? Bude se mu tam líbit? To bude záležet jen na něm. Pokud zůstane poctivý a nebude se nad nikoho povyšovat, určitě si tam místo najde. 
Poučení: Každá přetvářka bude jednou odhalena a trvale zůstane jen to upřímné a opravdové.
(Petr V.)



Odkaz krále Alberta 
Bylo nebylo, kdysi dávno se v Polabí nacházelo město Kutná Hora. Vládl mu spravedlivý král Albert a jeho poddaní žili spokojeným životem. Král Albert ale neměl žádného syna, a tak když zemřel, nemělo město žádného vládce. I dozvěděli se o králově smrti okolní vladykové Kaufland, Penny a Billa a ucítili příležitost získat nad městem moc. Protože ale město nemůže mít tři vládce, rozhodli se o vládu soutěžit. První na řadě byl dravý, hlučný a hektický Kaufland. Myslel si, že když obyvatele oslní svou velikostí, širokými rameny, získá si jejich přízeň. Lidem se jeho dominance líbila, protože slibovala hojnost jídla, ale zároveň se v jeho přítomnosti necítili dobře. Druhý na řadě byl chudý vladyka Penny, umolousaný a upocený. Chtěl lidem nabídnout lidový a mírumilovný způsob vlády, ale zapomněl, že lidé nechtějí být podaní někoho, kdo sám vzbuzuje lítost. A poslední přišel na řadu spanilý a vznešený vladyka Billa, který chtěl lidi oslnit luxusním a bohatýrským životem. 
Neuvědomil si ale, že lid v Kutné Hoře je spíše skromný a nenáročný a luxus a vznešenost jsou pro ně nedostupné životní hodnoty. I stalo se, že žádný z nich u kutnohorského lidu neuspěl. Kutnohorští se totiž na vládě dohodli s kolínským králem Tescem, praktickým, obyčejným a spravedlivým. 
Poučení: Pokud chcete vládnout lidu, musíte nejprve myslet na něj a teprve poté na sebe.
(Lucie Ž.)



Ze života supermarketů  
Představte si místo, kde nežije tolik lidí, jako ve stěsnaných slumech jihoamerických měst, ale ani zde není prázdno jako v osídlených planinách himalájských trogů. Nacházíme se v Kutné Hoře, malém středoevropském městě, které láká obyvatele celé planety na své starodávné památky. 
Na své pamětihodnosti je láká rádo, protože je to její hlavní způsob přežití. Dává si proto pozor na každého vetřelce, který by chtěl město vizuálně znečistit svými hranatými tvary z kovu. 
V Kutné Hoře proto najdeme jen čtyři malé supermarkety, které bojují o pozornost na malém plácku na okraji města. Nejsou v ohrožení žádného velkého predátora, proto jim prostor na periferii stačí, ale musí mezi sebou stále bojovat o pozornost návštěvníků a tak se u nich vyvíjí nevídané strategie a nové evoluční dovednosti, kterými lákají zákazníky jako to dělají v Amazonii masožravé rostliny nebo tance mravkolevů v písečných dunách na Sahaře. 
Poučení: Kutná Hora sice není největší, ale kdo nabídne jejím návštěvníkům hezký zážitek, má zde své pevné místo.
(Jiří T.)


Bitva na Kutné Hoře 
Na bitevním poli se v každodenním boji o zákazníky utkávaly tři obchody – Kaufland, Billa a Albert. Kaufland řinčel slevami, Billa i po celodenním boji vypadala čerstvě a svěže a Albert odcházel každého dne poražen.
Svatá Barbora z Kutné hory se na tyto bojůvky už nemohla déle dívat. Seslala na bitevní pole své nejmocnější kouzlo pravdy. Na druhý den ráno vypuklo doslova pozdvižení.
Lovci slev vyrazili již tradičně do Kauflandu, ale tam je zarazily velké cedule. Dnes párky s 95 % obsahem masokostní moučky za 5,90 Kč! Vejce z čerstvě chcíplých slepic za 2,90. Všichni se zarazili.
Otočili se a úprkem běželi k Bille. Vypadala zvenku trochu zvadle a ani uvnitř to nebylo lepší. Zaměstnanci se unaveně ploužili uličkami. U pultu s lahůdkami jedna brigádnice okrajovala zelené části starých salámů, druhá otáčela týden starý pochoutkový salát, aby nebyla vidět plíseň. I odsud zákazníci utekli pryč.
Zbýval Albert. Na první pohled se tu nezměnilo nic. Nebyl ani lepší, ani horší, než jaký byl předtím. A protože zákazníkům nikdy nelhal, lidé si k němu našli cestu. Chodili do něj víc a víc, až se stal největším obchodem na celém Kutnohorsku. 
Poučení: Pravda je největší kouzlo.
(Katka N.)


Jak se nakonec Albert předvedl 
Žili byli pan Albert, Obr Kaufland, Lady Billa a trochu laciná slečna Penny.
Pan Albert z Kutné Hory se dnes speciálně vyšňořil a odložil svůj starý šat. Dnes je ve své kůži a plný sil vydat se na lov zákazníků a hlavně fešných zákaznic.
Obr Kaufland se na snahy pana Alberta díval s nelibostí, tušil, že něco chystá a tak raději už včera zákaznice a zákazníky uvěznil za branami svého obchodu pomocí rafinované sestavy závor.
Lady Billa zvolila jinou taktiku, i ona se pana Alberta zalekla a tak povolala do akce všechny své špehy, kteří lačně stopovali každého zákazníka až domů a měli dozorovat, aby zákazníci nechodili na nákupy ke konkurenci.
Laciná slečna Penny samozřejmě vsadila na akce, věděla že květáku za 7, 90 neodolá nikdo a zákazníky tak bude mít v hrsti.
Nastal den D.
Kaufland se cítil být na koni, že na zákazníky vyzrál a nikam mu neutečou, ale co se nestalo. Zákazníci celý Kaufland snědli.
Zákazníci Billy si vše uvědomili a nedalo jim to moc práce, protože špehové Billy měly na sobě visačky Billa Strážce a tvářili se surově a raději ten den nikam nešli, ještě že mají doma pandemické zásoby, pár dní budou jíst těstoviny a strážce to snad přestane bavit.
Akce v Penny se rozkřikla, všichni kdo mohli ven si samozřejmě šli koupit květáky.
První den pana Alberta byl tedy smutný, nikdo nepřišel, město bylo mrtvé a venku byly jen nákupčí květáků.
Po týdnu se ale situace obrátila, Kaufland byl sněděný, strážci Billy zmrzlí a Penny na pokraji války, protože akční květáky došly a další se zasekly na hraniční kontrole v Srbsku.
A Albert ten se mohl krásně předvést a nalákat nové zákazníky.
Poučení: Když se tři v Kutné Hoře perou, čtvrtý se směje, zvlášť když se snažil nabídnout něco dobrého.
(Eliška N.)


Nejlepší v Kutné Hoře 
Obchody v Kutné Hoře se dostaly do při, kdo z nich je nejlepší. Proto svolaly sněm, aby se rozhodlo, a hned se začaly předhánět: Penny křičí na všechny strany: „U mě si vybere každý!“
Billa se jen pousměje a pronese: „To je toho. Já mám ze všech nejkvalitnější potraviny!“
Kaufland nechce zůstat pozadu, a tak praví: „Ale nikdo si ty tvoje potraviny nemůže dovolit. Já jsem ze všech nejlevnější!“
Albert jen tiše přihlíží a nakonec řekne: „Ke mně akorát chodí všichni Kutnohoráci nakupovat.“
Poučení: Albert nemá konkurenci.
(Aleš V.)